5 tips voor de Tuinvogeltelling

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Doe ook mee via www.tuinvogeltelling.nl en ontdek of de merel, koolmees en roodborst ook in uw tuin leven. Vogelbescherming geeft u 5 tips om het tellen supermakkelijk te maken.

Tel in de ochtend

In een koude nacht kan een klein vogeltje wel 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Dus moet er direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijks te zien. Deelname aan de Tuinvogeltelling duurt maar 30 minuten, maar u zult verbaast zijn hoeveel vogels u ziet in zo’n korte periode.

Voer!

Waarom moeilijk dan als het makkelijk kan? In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal door hebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

Voer voor iedereen

Met vetbollen (zonder netje!), zonnebloempitten en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Maar leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

Check de vogels in uw buurt

Als uw weet welke vogels er bij u in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op www.mijnvogeltuin.nl uw postcode in en ontdek zo welke 10 vogels u in uw tuin kunt aantreffen.

Schrijf alvast in

Wie zich nu al via www.tuinvogeltelling.nl inschrijft ontvangt via de mail gratis herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden. Ook ontvangt u de Special Vogels Voeren én krijgt u 15% korting op vogelvoer en Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Hoofdfoto roodborst Biel Morro on Unsplash en foto mussen Will Bolding on Unsplash