Kleine tuin inrichten, tips van de tuinblogger

Eerder schreef ik een tuinblog met mijn tips om een grote tuin in te richten. Daar waar het bij een grote tuin vooral de uitdaging is om het gezellig te krijgen, is het bij een kleine tuin de kunst om het niet té vol te willen zetten en er een mooi geheel van te maken. In deze tuinblog mijn tips om je kleine tuin in te richten.

Minder is meer

Ook als je buiten maar een beperkte ruimte tot je beschikking hebt, is minder meer. Dus liever 3 dingen goed, dan 6 half. Stel prioriteiten en bedenk: wat moet er écht in? Kies! Dus niet én een buitenkeuken én een konijn, én een moestuin, én een vijvertje én vlonders én bestrating én gras.

Nu kiezen betekent straks in een stuk rustiger omgeving zitten. Zet het in steekwoorden eens op papier en maak een schetsje in exel. Lees hier hoe ik dat doe in dit programma hiervoor gebruik.

Grasveld is geen must, groen wel!

Stel dus prioriteiten en wees in een kleine ruimte bovenal praktisch. Zo vraag ik mij persoonlijk altijd af waarom veel mensen perse – ook in hele kleine tuinen – een gazon willen. Even los van al het werk, zeker als je veel schaduw in je tuin hebt, krijg je dat dus eigenlijk nooit mooi.

Als je kleine kinderen hebt is gras natuurlijk geweldig. Maar voor hoe lang? Binnen no-time staan ze toch liever op een wat groter veldje te voetballen of verderop koppeltje te duiken op een klimrek met vriendinnetjes.

Gras in een (te) kleine tuin is het meestal nét niet, dus wees creatief: er zijn veel andere oplossingen om je tuin een mooi groen uiterlijk te geven. Kies voor mooie sierbestrating / halfverharding (het water moet wel weg kunnen natuurlijk) en heel veel mooie beplanting erom heen. Denk aan mooie grote groepen siergras of (al dan niet groenblijvende) varens!

Beplanting in een kleine tuin

Je eerste idee is misschien om vooral veel klein groen te kiezen. Maar niets is minder waar. Ga voor één wat (kleinblijvende) boom of struik met mooie onderbeplanting in plaats van heel veel verschillende half hoge planten en struiken. Maak een statement en durf ook hierin te kiezen.

En vergeet ook je muren en schutting niet te voorzien van mooi groen. Een van mijn favorieten hiervoor is de klimhortensia (Hydrangea anomala).

klimhortensia-kleine-tuin-tuinblogger

Bomen

Er zijn veel meer bomen dan je denkt geschikt voor een kleine tuin. En dat hoeft niet altijd zo’n (figuurlijk dan hé) afgezaagde leiboom te zijn waar je elk jaar weer veel knipwerk aan hebt. Laat die leibomen nu maar staan voor woonboerderijen waar ze horen. Ga voor een mooie langzaamgroeiende kleine boom of een wat grotere struik. Vooral meerstammige struiken met mooie onderbeplanting vind ik in kleine tuinen prachtig. Licht eronder en het is ook ’s avonds een genot om naar te kijken!

Vaste planten

Deze kies je op basis van de hoeveelheid zon in je tuin (grond kun je altijd wel enigszins verbeteren, maar de zonstand niet). Kies voor een beperkt aantal en paar groepen dezelfde vaste planten. De verleiding is groot – zeker als je in een tuincentrum loopt – om van alles wat mee te nemen wat op dat moment mooi is. Zorg dat er elk seizoen wel wat te zien is, maar verdiep je vooraf wel even wat je wilt.

Ga bijvoorbeeld voor een struik met mooie herfst- of juist lentekleuren en vul je borders op met allerhande mooie bollen.

Tuinmeubelen maken het af

En wat voor beplanting geldt, geldt ook voor je tuinmeubelen. Maak een duidelijke keus en kijk eens in de Van der Garde Tuinmeubelshop voor iets dat echt past in jouw tuin. Zij hebben een enorm assortiment en dus altijd wel iets dat je aanspreekt. Je kan makkelijk online bestellen of bij een van de 10 megastores langs gaan! Handig als je het even wilt uitproberen.

Geluk zit in kleine dingen. Geniet van je tuin 🙂

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger

1 Comment

Comments are closed.