Het belang van goede beits

Of het nu gaat om je houten schuur of een houten schutting: veel mensen beseffen niet hoe belangrijk het is om hun tuinhout te onderhouden met een beits, olie of lak. Zij laten hun hout onbehandeld in de tuin staan. De eerste maanden lijkt dat dan inderdaad nog erg mooi. De originele kleur ziet er natuurlijk uit en de structuur is authentiek. Toch wordt het na verloop van tijd steeds minder. Het hout wordt zacht en slap, vergrijzing is in volle gang en er ontstaan lelijke vlekken in het hout. Een tuinblog over het belang van beitsen.

Schimmel, rot, algen en verkleuring

Onbehandeld hout krijgt te maken met verschillende problemen. Hout is een natuurlijk product. Dit is aan de ene kant heel mooi en natuurlijk, maar aan de andere kant een risico. Hout is namelijk erg gevoelig voor de weersomstandigheden. Vooral regen en zon zijn vijanden van het materiaal. Water trekt in het hout en zorgt voor problemen van binnenuit. Dankzij het vocht ontstaan er schimmels en houtrot. Het hout wordt zo niet alleen lelijk, maar ook zacht en minder sterk. Dit kan er voor zorgen dat houten constructies kapot gaan.

Naast regen, is zon de grote boosdoener. Hoewel wij Nederlanders vaak vinden dat er te weinig zon is, is er al gauw te veel zon voor uw hout. Zon bevat UV-stralen. Dit zorgt er voor dat het hout gaat verkleuren. Deze werking is vergelijkbaar met de verbranding van de menselijke huid. Dit fenomeen wordt meestal vergrijzing genoemd. Bij sommige houtsoorten kan vergrijzing juist heel mooi zijn en zorgen voor een stoere kleur. Toch gaan veel mensen dit juist liever tegen.

Het nut van beits

Bescherm je tuinhout dus met beits. Een soort verf die er voor zorgt dat hout vele jaren langer meegaat. Een goede beits bespaart je ontzettend veel geld!

Beits beschermt hout op verschillende manieren.

De meeste beitsen trekken in het hout en beschermen het hout dus van binnen uit. Zo krijgt schimmel en rot geen kans meer ! Door pigmenten aan te brengen, beschermt beits ook tegen verkleuring en vergrijzing van hout. Dit is vergelijkbaar met een zonnebrand op de huid.

Soorten beitsen

Er bestaan verschillende soorten beitsen.

  • Ten eerste zijn er de kleurloze beitsen. Let wel op, deze bevatten minder pigmenten en beschermen daardoor minder tegen vergrijzing.
  • Vervolgens zijn er de transparante beitsen (in alle kleuren).
  • Tot slot zijn er dekkende beitsen in allerlei kleuren. Bij dekkende beitsen gaat de structuur van het hout verloren. Dekkende beitsen zijn wel sterker in bescherming dan transparante beitsen.

Veel dekkende beitsen hebben een grondlaag nodig in de vorm van een grondverf of daar voor bedoelde beitsen. Er bestaan ook dekkende beitsen die in één keer aangebracht kunnen worden. Wel zo makkelijk. De sterkste en meest eenvoudige bescherming vind je bijvoorbeeld bij de superdekkende tuinbeitsen van Beitz. Zonder grondverf aan te brengen op elke houtsoort en zelfs op beton en tegels!

Andere oplossingen

Andere oplossingen die je kan keizen om je tuinhout te beschermen zijn olie of lak.

Olie is de lichtere variant van beits en trekt net als beits in het hout. De bescherming is minder sterk maar de originele structuur blijft perfect zichtbaar. Olie is alleen verkrijgbaar in transparante kleuren. Lak is de sterkere variant van beits. Lak heeft altijd een grondlaag nodig en komt als een dikke afsluitende laag op het hout te zitten. De bescherming is dan maximaal maar het authentieke van hout gaat dan wel verloren. Een duidelijke uitleg en de verschillen tussen beits, olie en lak vind je hier. De moeite waard om eens te bekijken, voor je aan de slag gaat.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Hoofdfoto: Tuinblogger / Overige foto’s : Unsplash.com