tulpen-tuinblogger

Tulpen: hoe meer kleur hoe beter!

Heb jij ze al geplant? Je tulpen, narcissen en andere voorjaarsbloembollen? Bij mij zitten ze sinds vandaag weer in de grond. De tulpen dan. Want die plant ik elk jaar opnieuw. Narcissen heb ik ook, maar die plant je één keer en kun je daarna jaren laten zitten.

Hoe meer kleur hoe beter!

Tulpen plant ik altijd in een paar grote potten. In het voorjaar zet ik die dan dicht tegen de openslaande deuren aan zodat ik er extra van kan genieten. Ook plant ik elk jaar weer tulpen in mijn voortuin. Daar staat een grote wolk met buxussen en daaromheen is het vaak elk voorjaar weer afwachten welke kleur ik ook alweer geplant had. Want dat ben ik tegen die tijd soms wel eens vergeten 🙂 ….

Een keer probeerde ik alleen witte, maar dat was eigenlijk best saai. Dus nu ga ik vooral voor kleur, kleur en nog eens kleur. Alles door elkaar. Ik let er wel altijd goed op dat ze ongeveer even hoog zijn en dat ze min of meer gelijk bloeien. Dan duurt de bloei weliswaar wat minder lang, maar het effect is wel het mooist. Na de bloei haal ik de tulpen met bol en al uit de grond en gooi ze weg.Zo plant je tulpen

Een bollenplanten gebruik ik nooit, beetje onhandig vind ik die. Met een klein schepje graaf ik gewoon een gat en dan plant ik de bollen twee keer zo diep als de bol zelf groot is. Uiteraard met de punt naar boven. Anders moet ie zo’n omweg nemen dat ie pas in zomer boven de grond komt. Nee, dat is overdreven, maar je begrijpt het belang ervan. Ik plant tulpenbollen altijd op een plek met redelijk veel zon en lekker dicht op elkaar. Niet tegen elkaar maar op 2 à 3 cm. Ze hebben tenslotte maar één seizoen om spectaculair te zijn en dan is het mooi als er direct veel op een kluitje staan.

roze-oranje-tulpenTot wanneer kun je planten?

Tot ver in december kun je tulpen nog wel planten. De bollen hebben een koude periode nodig om te gaan groeien. Liggen ze ergens op een warm plekje te wachten tot je tijd hebt om ze te poten, dan kan je deze bollen zelfs nog wel in januari poten. Heb je ze echter in een koud schuurtje liggen, dan zou ik ze op korte termijn maar in de grond stoppen voordat ze gaan uit lopen.

Hollandse tulpengroet,

Ondertekening Groet Esther tuinblogger

 

Mainphoto by Rod Long

Redactie Tuinblogger