vrouw-mand-herplanten-voorjaarsbollen-tuinblog

Herplant al die uitgebloeide voorjaarsbollen!

Elke voorjaarsbol verdient ’n langer leven!

Tot een jaar of drie geleden gooide ik alle uitgebloeide bollen (kleine narcissen, blauwe druifjes en hyacinthen) die ik binnen of buiten los in een leuke pot had staan na de bloei weg. Zonde eigenlijk bedacht ik me. Herplanten leek me een goed idee. Daarom heb ik de afgelopen jaren de uitgebloeide voorjaarsbollen, bij wijze van proef, in de tuin gezet. Bloemen eruit geknipt en het vervallen blad er aan laten zitten. Het leek me het proberen waard. En het werkt, ze komen het volgende jaar gewoon weer op!

In de tuin heb ik een paar vaste plekken waar ik elk jaar de verschillende bollen een beetje per soort bij elkaar zet. Ik zet narcissen (zijn meestal van die kleintjes: Tête à Tête – narcissen) in het gras onder en voor de kale struiken. Blauwe druifjes en hyacinten in de borders.

Knip de oude bloemen er uit, maar laat het blad er wel aan zitten!

Bollenasiel in Leiden

bollenasiel-leidenDat het eigenlijk zonde is om al die bollen na de bloei weg te gooien, is bij meer mensen doorgedrongen. Ook bij de mensen van het “bollenasiel” van Hoeve Cronesteijn (een dagbesteding voor mensen met een beperking) in Leiden. Grote aantallen verdorde blauwe druifjes, narcissen en hyacinten worden door de inwoners van Leiden afgeleverd en krijgen een tweede leven. De cliënten verwijderen de verdorde bloemen en bewaren ze tijdelijk in bakken. Komend najaar worden de bollen opnieuw geplant in de eigen tuin en op andere plekken in de regio.

Bewaren of direct herplanten?

Zij doen het dus anders dan ik. Ik sla de bollen niet op, maar herplant ze gelijk. Omdat de bollen in mandjes meestal erg dicht op elkaar zitten, splits ik de pol. Daarna knip ik de bloemen eruit en stop ik ze gewoon met blad en al dus direct na de bloei in de grond. Het blad laat ik dan rustig afsterven. Dat ziet er dan dus wel even niet zo mooi uit die verlepte bladeren in de tuin, maar het scheelt wel weer opslag van al die bollen, leek mij. Bovendien gaat het in de natuur toch ook zo, is mijn logische gedachte? Maar wellicht is er een speciale reden om de bollen na de bloei nog echt even boven de grond te bewaren.

Wie het weet, mag het zeggen. Ik hoor het graag! Hieronder kun je reageren.

Tweede leven voor nóg meer voorjaarsbloemen

narcis-mandMaar welke methode je ook gebruikt; al met al zouden al die voorjaarsbollen die nu volop in leuke mandjes en potjes bij supermarkten en tuincentra staan op veel meer plaatsen hergebruikt kunnen worden. In je eigen tuin, een buurttuin of een schooltuin. Verzin maar een plek. Het is niet moeilijk, je kan het gezellig samen doen, het levert minder afval en natuurlijk heel veel meer voorjaarsbloemen op!

Dus ik zou zeggen “Alle Bollen verzamuluuuuuu” en herplanten die hap!

Succes,Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

 

 

Reageer