instgrampost-tuinblogger-klimroos-roze

Je hebt altijd plek voor een klimroos

Klimrozen geven kleur, geur en een liefdevolle sfeer aan je tuin. Daar hoef je echt niet voor op een Engels landgoed te wonen. Juist ook in kleinere tuinen, tegen gevels, muren of een schutting kan de klimroos met haar bloemenwolken de hele omgeving opfleuren. Combineer 2 soorten en je hebt er de hele zomer – en soms ook zelfs nog in de herfst- plezier van!

Sierlijke klimmers

Voor een klimroos tegen je gevel heb je eigenlijk altijd plek. Juist ook als je een kleinere tuin hebt en je wat meer ‘in de hoogte’ wilt tuinieren. En een klimroos is – in tegenstelling tot wat mensen vaak denken – echt niet veeleisend. Een lekker plekje in het licht, wat biologische rozengrond en een klein steuntje (in de vorm van een houten of stalen rek waaraan je de takken vast kunt binden) is alles wat een klimroos vraagt.

Klimrozen in alle kleuren en geuren

Klimrozen zijn er in vele kleuren en geuren. Zo zag ik bij een nicht vorig jaar deze prachtige witte wolk van rozen (Rosa ‘Climbing Iceberg‘) in haar tuin bloeien. Geweldig mooi toch zo tegen een houten schutting?

Kies een kleur klimrozen die mooi bij je gevel of schutting past. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zachtroze New Dawn op een witte gevel? Romantischer wordt het niet. En komt jouw klimroos bij de deur te staan? Kies dan voor een sterk geurende roos zoals deze Madame Alfred Carriere bijvoorbeeld die je telkens als je thuis komt trakteert op een heerlijke rozengeur.

Madame Alfred Carrière

Wist je trouwens dat de geur van een roos in de bloemblaadjes zit? Rozen met veel bloemblaadjes geuren dus sterker!

Combineer Klimrozen

Naast klimrozen zijn er ook Ramblers. Dit zijn snelle groeiers die wel 6 meter hoog kunnen worden en meestal maar één keer per seizoen bloeien. Als toegift vormen ze na de bloei ook nog eens prachtige rozenbottels. Combineer beide en je krijgt een geweldig effect.

En dat is precies wat rozenkwekerij Belle Epoque heeft gedaan. Ze zochten een aantal mooie combinaties bij elkaar en hebben een aantal mooie duo’s van klassieke roze, witte en rode klimrozen in de verkoop. Je kunt ze online bestellen.

Je krijgt een grootbloemige klimroos die lang doorbloeit en een kleinbloemige ramblerroos die er midden in de zomer ineens door heen knalt met zijn bloemen. Omdat de kleuren van rozen dicht bij elkaar liggen, ontstaat een prachtig ton-sur-ton effect.

Zo snoei je simpel je klimroos

Klimrozen snoei je in het begin van het voorjaar. Ramblers snoei je in de zomer na de bloei. En dat is makkelijker dan je denkt.

•            Verwijder eerst dode, zieke of stervende takken
•            Laat hoofdtakken zoals ze zijn
•            Knip zijtakken ongeveer tot de helft terug
•            Knip altijd boven een ‘oog’

Alleen als de roos heel erg verwaarloosd en verwilderd is, knip je echt alle oude takken tot vlak boven de grond af om nieuwe groei te krijgen.

Meer klimrozen inspiratie?

Kijk voor meer klimroos ideeën en inspiratie ook eens op mijn pinterest pagina.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Dit artikel is gesponsord. Fotocredits: Tuinblogger, J.Alberts, Belle Epoque, Lina Kivaka.