regels schutting

Zo plaats je een schutting volgens de regels

Daar gaat mijn uitzicht…….

Ooit had ik aan de achterkant van mijn tuin dit prachtige vrij uitzicht over de weilanden. Van de een op andere dag stond er (weliswaar netjes op twee meter uit de erfgrens) zonder overleg over de hele lengte 4 meter diep bosplantsoen bij wijze van schutting. Toen nog klein, maar ik lag er direct dagen van wakker…..daar gaat mijn uitzicht!

En dat was ook zo. Binnen drie jaar was het een muur van 4 meter hoog groen en het weiland erachter heb ik nooit meer gezien. Praten erover was lastig. Wel geprobeerd, maar dan kreeg ik half antwoord “Het zijn wat wilde rozenstruikjes”… terwijl ik direct al de beuken, vlierbessen en Gelderse rozenstruiken er tussen zag staan. En als het twee meter uit de erfgrens staat kun je er niets van zeggen. Of zoals mijn man zegt”: “Al bouwen ze er de Chinese muur ……. het is hun grond en recht op vrij uitzicht bestaat nu eenmaal niet in Nederland.”

Dat moge zo zijn, maar inmiddels zijn we wel verhuisd en daar heeft het wegvallen van mijn uitzicht zeker aan bijgedragen. Helaas, want iets nieuws vinden valt nog niet mee in deze woningmarkt.

Vermijd gedoe over een schutting en drink een bak koffie met je buren!

Duidelijk is wel dat erfafscheidingen vaak voor discussie of soms zelfs ruzie kunnen zorgen. Niemand zit te wachten om voor dat soort dingen naar de kantonrechter te moeten, dus een bak koffie, onderling overleg, naar elkaar luisteren en een beetje geven en nemen zijn vaak de beste aanpak. Maar wat als dat toch echt niet lukt? Wat zijn dan de regels als het gaat om het plaatsen van erfafscheidingen?

Een nieuwe schutting

Kom je in een nieuwbouwwoning en willen zowel de buren als jijzelf een erfafscheiding plaatsen dan zullen beide partijen er belang bij hebben om daar samen afspraken over te maken. De erfafscheiding is gezamenlijk eigendom en beide buren zijn verplicht om de helft van de aanschaf, de bouw en het onderhoud te betalen. Een erfafscheiding kan een haag, schutting of muur zijn van maximaal 2 meter hoog. Soms gelden er per gemeente andere regels. Zoek dat vooraf even goed uit.

Komen jullie er samen niet uit? Dan heb je twee opties:

  1. Zet de erfafscheiding op eigen grond en informeer de buren hier over. Wel zo prettig als zij weten wat je gaat doen. Let op: voor een heg geldt dan wel dat deze minimaal 0,5 meter van de erfgrens moet worden geplant. Bomen moeten op 2 meter uit de erfgrens staan.
  2. Je kan ook naar de rechter en via een procedure afdwingen dat buren meewerken, maar of dat de verhoudingen als je net naast elkaar woont ten goede komt? Liever niet dus.

Jij of je buren willen een andere erfafscheiding

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een bestaande erfafscheiding niet mooi (meer) vindt. Of andersom: je buren willen een bestaande erfafscheiding aanpassen, terwijl jij het nog prima vindt. Wat dan?  

Als de erfafscheiding precies op de erfgrens met de buren staat, zijn jullie samen verantwoordelijk en kan een van jullie dus niet zomaar bijvoorbeeld de lelijke coniferen of een verrotte schutting vervangen door wat anders. Je mag dus niet een houten schutting weghalen en er een kunststof exemplaar voor terugzetten. Doe je dat toch en zijn de buren het er niet mee eens, dan moet je daarna op eigen kosten alsnog een vervanging bieden die precies hetzelfde is. Dus beter om ook in dit geval ook even die bak koffie te zetten en samen om de tafel te gaan. 

Komen jullie er toch niet uit? Dan kan ook hier degene die wat anders wilt, zonder toestemming, ervoor kiezen een nieuwe erfafscheiding te plaatsen op eigen grond. Deze erfafscheiding is dan alleen van degene die hem heeft geplaatst. Ook aanschaf en onderhoud zijn voor die persoon.  

Vergunning nodig?

Hoewel tegenwoordig meer vergunningsvrij is dan vroeger, is het soms toch ook voor een erfafscheiding nog nodig een omgevingsvergunning aan te vragen. Bijvoorbeeld als deze hoger is dan 2 meter of als deze vanaf de openbare weg te zien is. Informeer bij je gemeente (het omgevingsloket) naar de specifieke lokale regels in jouw wijk en kijk voor de algemene regels ook op de site van de overheid over dit onderwerp.

Welke erfafscheiding past het best?

Je kan een mooie haag planten of voor een van de vele soorten schuttingen van hout kiezen. Of kies voor woodcomposiet dat is makkelijk in onderhoud. Bekijk samen met je buren wie wat mooi vindt en er zal altijd een oplossing te vinden zijn die beide partijen aanspreekt.