haagbeuk-120

Snoeien van brede hagen

Ondanks veel snoeien in de zomer hebben hagen de neiging om veel te breed te worden. Nu is de tijd om rigoureus in te grijpen en de XXX-L hagen nog voor de feestdagen flink te laten afvallen.

Best wel veel hagen …..

In onze tuin hebben wij vele meters haag staan:
haagbeuk-breed

  • Haagbeuk (Carpinus betulus)
  • Beukenhaag (Fagus sylvatica)
  • Meidoorn (Crataegus)
  • Veldesdoorn (Acer campestre)
  • Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)
  • Taxushagen (Taxus baccata)

Oeps….. best wel veel eigenlijk als ik dat zo even opsom. Maar ze geven allen op hun manier sfeer en vorm aan de tuin. Sommige zijn bladverliezend, andere blijven ook in de winter mooi groen. Sommige groeien snel en andere, zoals de taxus, juist weer niet.

Er is maar een nadeel: met de jaren wordt het snoeien van enkele van deze hagen steeds meer werk. Want al knippen we ze in de zomer nog zo vaak (de meidoorn soms wel drie keer om hem mooi strak te houden), uiteindelijk hebben ze hoe dan ook de neiging om breder en breder te worden. Bij ons in de voortuin heeft de haagbeuk inmiddels een breedte van meer dan 120 cm bereikt! Nu heeft op zich niemand daar verder last van, maar het snoeien zelf word elke zomer voor onszelf wel minder makkelijk om te doen.

Tijd dus om hem terug te snoeien. En dat kan heel goed nu zo eind van het jaar.  Terug naar wat normalere proporties, tijd om af te slanken en wel vóór de feestdagen in geval. Tijd voor de zaag! Want voor een oude haag als deze heb je meer nodig dan een simpele snoeischaar.

Beukenhaag snoeien tot 45 – 60 cm

Wij knippen de haag terug tot 45-60 cm breedte. Officieel moet je hagen altijd iets taps toelaten lopen naar boven, maar dat doet uw eigenwijze tuinblogger nooit. Het nut zou zijn dat bij erge sneeuwval de haag niet beschadigd én dat de onderkant meer zon krijgt. Nu moet ik erge sneeuwval hier nog steeds een keer meemaken en kaal zijn mijn hagen ook nooit. Ik snoei ze dus gewoon vierkant, wel zo mooi vind ik.

Tip: heb je te ver uitgegroeide bladverliezende hagen in je tuin (als beuk en beukhaag) nu de planten in rust zijn kan je ze heel goed weer in het gareel krijg. Snoei de zijkanten zover in dat deze boven aan maximaal 45-60 cm breed is.

Succes met het snoeien van je XXX-L haag !

Tuinblog