Tuinkalender | December

Brrrr ….wat kan het in december al koud maar ook geweldig mooi zijn buiten. Met de vorst op de bessen van de Gelderse Roos en de inmiddels goud-gele siergrassen die onder een klein laagje rijp staan te glinsteren in de ochtendzon. Schitterend. En vooral als er dan geen wind is. Alsof alles echt even helemaal stil staat buiten.

Als het niet vriest, kun je deze maand je (fruit)bomen, struiken en te ver uitgegroeide hagen nog snoeien. Ook de druiven geef je nu een wintersnoei. Bollen van tulpen en narcissen kun je ook nog planten (mits de grond niet te hard is natuurlijk). Maak je kas schoon als je die hebt en hark het nog vallende blad van je gazon. Verder is het even pas op de plaats in de tuin. En na een jaar lang werken in de tuin is dat natuurlijk ook wel weer even prima.

tuinkalenderTuinkalender

Elke maand publiceer ik als tuinblogger op mijn tuinblog het komende jaar een tuinkalender waarin je ziet wat je zoal die maand kan doen in de tuin.

Je vind de tuinkalenders via het menu van de website of klik op tuinkalender van december om een grotere versie te zien. Je kan ook direct een pdf versie van de tuinkalender van december downloaden.

Willem, ons roodborstje

Vergeet deze maand natuurlijk onze fladderende vrienden niet. Zet wat voer buiten en schenk als het vriest ook wat water in een schaaltje. Onze ‘WIllem‘ is er altijd blij mee! ‘Willem‘? Ja, zo noemen wij de roodborst die hier altijd in de winter weer verschijnt. Bijzonder vogeltje hoor. Want waar we ook gaan, ‘Willem‘ gaat vaak met ons mee. En als we hem zien, voelt dat toch weer een beetje als thuis: “Hé, daar heb je Willem weer, leuk dat hij er ook weer is. En hoe wist hij nou dat we hier zaten hé Mam”? Het zijn de kleine dingen waar je blij van wordt, zal ik maar zeggen.

Tuinfoto’s doornemen

Blader ook nog eens door wat tuinfoto’s van het afgelopen jaar. Wat was er minder mooi en wat was juist voor herhaling vatbaar? In tuinbladen  en natuurlijk ook online vind je volop inspiratie om zelf nieuwe plannen voor het volgende tuinseizoen te maken!

Fijne december dagen,

Tuinblog

Bron foto auto met kerstboom: kerstgifs.nl
Bron foto
roodborst: foter.com
Overige foto’s van tuinblogger