fles-met-kerstversiering

Kerstgroen: leuk om wat mee te doen

Nu de kerstboom staat, is mijn volgende stap altijd om met de restanten kerstgroen nog wat te doen. In de tuin buiten is toch niet zoveel meer te doen, dus dan met groen binnen aan de slag! Natuurlijk kun je ook een kant-en klaar kerststukje kopen, maar het is zo makkelijk én zo leuk om zelf een kerststukje of een groene kerstversiering te maken. Voor in je eigen huis óf om zo aan ’t eind van het jaar weg te geven aan familie, vrienden of buren.

Tip: doe aan je zelfgemaakte kado een leuk etiketje. Zet daar dan behalve een boodschap voor het nieuwe jaar ook iets over het afgelopen jaar in. Bedank bijvoorbeeld een familielid of een speciale vriend voor het advies, de hulp, warmte en vriendschap die ze je het afgelopen jaar hebben gegeven. Zoiets doet alle mensen goed!

Simpel, maar mooi met kerstgroen

Voor buiten kun je met de resttakken van je kerstboom een leuke krans maken (zie mijn vorige blog: ‘Kerstboom tips: zo blijft je kerstboom langer mooi!‘). Voor binnen is er natuurlijk ook alles te bedenken dat je makkelijk in elkaar zet. Kijk maar eens rond op pinterest. Ik hou het altijd heel simpel:

 

Deze week heb ik dus bij het tuincentrum niet een compleet kerststuk, maar slechts een kleine kerstroos en wat bollen gehaald. Daarvan maakte ik onder andere bovenstaande groenversieringen. Hiervoor gebruikte ik:

 • restant kerstboomtakjes
 • wat groen uit de tuin (struikklimop)
 • hyacintenbollen
 • kleine witte kerstroos
 • zak mos (mos haalde ik soms ook wel eens uit de tuin,
  nadeel daarvan is dat er dan nog wel eens wat in rondkruipt…
  dus daarom koop ik het maar in de winkel tegenwoordig.)
 • oase
 • touw
 • lintje
 • glazen potten / flessen / schaal
Witte kerstroos in je kerststukje

Als eerste haalde ik de plastic buitenpotten van de kerstroos en de bollen (hoeft niet perse, maar het leek me beter voor de wateropname). De planten zette ik in een lage schaal. Vervolgens heb ik de oase in stukken gesneden en er om heen gestopt. Helemaal vol. Dan de kersttakjes erin. Haal de onderste naalden eraf, dat steekt makkelijker. Daarbij deed ik ook wat takjes van de bloeiende struik-klimop die ik uit de tuin heb gehaald. Dat allemaal samen met een kaars, een simpel rood-wit lintje en wat oude kerstpaddestoeltjes. Et voila, klaar!

De bloembollen zie je in dit kerststukje nu nog niet goed, die zitten namelijk nog verstopt in het groen. Maar in de warme huiskamer zullen deze snel genoeg tevoorschijn komen.

Hyacinten in glazen potjes

De andere twee zijn glazen potten met hyacinthen-bollen. De buitenpotten heb ik er ook hier afgehaald en daarna het mos er als het ware om heen gevouwen. Dat geheel laat ik dan in het glazen potje zakken.Dat werkt bij mij beter dan eerst de bol erin en dan het mos tegen het glas erin prutsen.

In de eerste variant heb ik er wat kerstgroen en paddenstoeltjes ingestoken. De tweede variant alleen wat takjes in het touwtje aan de buitenkant van de glazen potten gedaan.

vazenkerstWijnflessen uit een Italiaanse glasbak

De twee grote glazen 5-literflessen op de foto zijn wijnflessen die ik meenam uit Italië afgelopen jaar. Ze stonden naast de glasbak. Vond ze zo leuk, zo mooi groot, dat ik ze maar heb meegenomen naar huis. En je ziet ze komen nu mooi van pas.

Lintje, takje, (nep)besje … klaar. Iedereen kan zelf kerststukjes maken dus 🙂
Succes!

Tuinblog

 

 

 

 

 

Redactie Tuinblogger