Goede tuinverlichting voor sfeer in donkere dagen

Heerlijk die donkere dagen die er aan komen. Terwijl jij lekker binnen bij de haard zit, hoor je buiten de gure regen tegen je raam kletteren. Binnen doe je sneller gezellig de lampen aan. En ook buiten in je tuin is het belangrijk goede tuinverlichting te hebben. Een tuinblog over de voordelen van goed licht in je tuin.

Zien waar je loopt

Goede buitenverlichting is in de eerste plaats natuurlijk bedoeld om praktisch in het donker je weg te kunnen vinden en te zien waar je loopt. Of het nou in de vroege ochtend is omdat je fiets uit de schuur moet halen of omdat je de konijnen achterin de tuin nog moet voeren. Plaats dus mooie tuinverlichting niet alleen bij je voor- en achterdeur, maar ook bij het fietsenschuurtje en langs je looppad.

Inbraakwerend

Een huis dat ineens continu donker is, is een uitnodiging voor inbrekers. Met goede lampen maak je je huis inbraakwerend. Binnen doe je dat eenvoudig met een tijdschakelaar die ervoor zorgt dat er af en toe een lamp op verschillende momenten in verschillende kamers aan gaat. Maar ook goede tuinverlichting is voor dit doel buiten onmisbaar. Kies bijvoorbeeld een echt felle lamp met een bewegingsmelder die zodra iemand dichtbij komt aan springt. Die inbreker zal er nog zeker een keer over nadenken voor hij jouw tuin binnengaat.  Let wel even op welke kant je die lamp op laat schijnen. Ik kreeg ooit klachten van de buren dat ze echt last van hadden onze lamp die kennelijk iets té fel en iets té gevoelig was. Bij elke muis die bij wijze van spreken langskwam, sprong de lamp aan. Maar goed daar staat tegenover dat wij gelukkig nooit een inbreker hebben gezien ?

Sfeerverhogend

Goede buitenverlichting zorgt bovenal voor een fijne sfeer in je tuin. In plaats van naar een donker gat te staren, is het natuurlijk veel leuker om een gezellig uitzicht te hebben. Je kan natuurlijk ook wel van een mooie pompoen sfeerverlichting maken, maar die heb je maar even staan natuurlijk. Dus denk eens aan grondspots die een mooie boom extra verlicht, aan wandlampen die een warme gloed op een muur of schutting werpen of aan vloerlampen die je langs een pad legt.

Sfeerlicht-dhz-idee-tuin-tuinblog

Kies voor ledlampen

Natuurlijk kies je voor energiezuinige ledverlichting. Die gebruiken wel stroom, maar erg weinig.  Als het je vooral gaat om extra sfeer in je tuin, kies dan voor mooi warm wit licht en kijk even goed welke fitting maat je nodig hebt. De maat van een fitting die wordt gebruikt in gloeilampen wordt tegenwoordig aangeduid met een e-getal. Zogenaamde e14 led lampen zijn de lampen met een kleine fitting, e27 led lampen zijn die met een grote fitting.

Succes met je tuinverlichting!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger