4 x een groene grasmat

Gras behoort tot een van de grootste planten families. Er bestaan meer dan meer dan 8000 soorten gras ! Soorten als bamboe, rijst en tarwe behoren er ook toe. Overal waar je buiten om je heen kijkt zie je gras. Van de strakke grasmat bij de buren (altijd groener daar) tot in de rommelige bermen langs de snelweg. Heb jij plannen om een nieuw gazon aan te leggen? Of je nu van een wilde bloemenweide houdt of van kunstgras, in deze tuinblog de mogelijkheden voor een groene grasmat in je tuin.

Zaaien, graszoden, een bloemenweide of kunstgras?

Wat kies jij? Als je een nieuwe gazon wilt, heb je allerlei keuzes. Natuurlijk, voor een groot deel wordt dit bepaald door je portemonnee, maar ook door wat jij natuurlijk het allermooist vind. En niet te vergeten: hoeveel tijd en zin je hebt om alles te onderhouden. Want het spijt me je uit de droom te moeten helpen, een groene strakke grasmat krijg je niet vanzelf 🙂 Het onderhoud bepaalt hoe het er uiteindelijk uit ziet.

Graszoden of grasplaggen

Als je start met een gazon, heb je met graszoden heb je direct resultaat en je legt het er eenvoudig in. Als je geen zin hebt om maanden te wachten, dan zijn grasmatten een oplossing. Ze zijn zo gelegd en zorgen ervoor dat je de tuin weer snel kan belopen.

Graszoden kun je eenvoudig zelf leggen. Maar zoals voor veel dingen geldt, een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je ondergrond echt helemaal egaal is. Leg de plaggen niet als het vriest. Hoewel je eigenlijk het hele jaar door wel graszoden kan leggen, doe je dat toch het best wanneer de temperatuur boven de vijftien graden is. Dan kunnen de matten namelijk nog goed wortelen. Bij voorkeur dus ergens tussen mei en oktober en liever niet in de wintermaanden.

Probeer het ook te leggen op een dag uit dat er regen verwacht wordt zodat de graszoden direct goed nat worden na het leggen. Als het niet gaat regenen, moet je de plaggen de eerste dagen goed nat. Ook weer niet té nat dan rotten de wortels gelijk weg.

Grasmat inzaaien

Zelf gras inzaaien is een stuk goedkoper. Maar het duurt wel een stuk langer voor je grasmat mooi dicht is. Maak de grond voor je gaat zaaien heel goed onkruid vrij en vlak. Hark de grond met een grove hark oppervlakkig los, en zaaien maar. Tijdens het groeiproces komt onkruid er in het begin nog snel door heen. Dat is dus wel extra werk om allemaal weg te krijgen.  Maar uiteindelijk zal ook deze grasmat dichtgroeien en als je het dan regelmatig gaat maaien, druk je het onkruid automatisch de kop in.

Je hebt verschillende zaadmengsels voor verschillende doeleinden. Voor een voetbalveld heb je wat sterkers nodig dan voor een siergrasveld natuurlijk. Maar welke je ook kiest, elk gras onder welke naam dan ook (van ‘siergazon’ tot ‘speelgras’) bestaat uit een mengel van grassen. In het ene mengsel zit dan meer van een bepaald soort gras dan in het andere mengsel. Meestal gaat het om een combinatie van veldbeemdgras, roodzwenkgras, engelse raaigras en struisgrassen.

Maai eens een stuk niet!

Zelf vind ik het het allermooist om in delen van de tuin stukken gewoon niet te maaien. Er doorheen maai ik dan bijvoorbeeld een paar strak gemaaide paden. En juist dat strakke maaien en bijhouden van de randen, maakt het contrast met de wilde hoge grassen zo mooi. Je hebt er verder wel een of twee keer per jaar extra werk aan als je het hoge gras eraf moet halen. Dat is best zwaar werk dan en redt je niet met een maaibeurt. Het gras dat je eraf haalt, kun je dan goed laten drogen en dan later als bodembedekking voor in je cavia- of konijnenhok gebruiken.

Kunstgras soms een mooie oplossing

Heb je helemaal geen zin in veel onderhoud van je gazon, wordt je al moe bij de gedachte, of heb je een heel klein stukje tuin dat misschien ook nog eens op het noorden ligt en wil je toch een groene grasmat? Dan kun je ook kunstgras kopen. Dat ziet er tegenwoordig steeds echter en mooier uit. En ook dit kun je met een beetje goede voorbereiding goed zelf leggen.

Hoe warm en droog het ook wordt in de toekomst, met kunstgras heb je nooit meer last van gele en droge plekken. Je tuin ziet er het hele jaar door fris en groen uit! Je hebt er weinig onderhoud aan, het is goed schoon te houden en vocht zakt er gewoon door de grond in. In die zin is het dus zelfs beter dan een dichte betonnen bestrating!

Ook als je alleen een balkon hebt en je wilt toch een wat groenere aanblik, kan de keuze voor kunstgras een goede zijn. Dan is het natuurlijk wel zo mooi op je balkon verder helemaal vol te zetten met fleurige bloemen en planten in mooie potten !

Wat je ook kiest als groen gazon, er is altijd iets dat in jouw tuin het mooiste past.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog bevat gesponsorde elementen.
Fotocredits: tuinblogger, Patrick Hendry

Redactie Tuinblogger