pampusgras-tegenlicht-tuinblogger

Pampusgras: mijn wuivende reus

Pampusgras (Cortaderia) is een mooi groot siergras dat nu in de herfst op zijn mooist is. Vooral als het lage avondlicht er zachtjes tegenaan schijnt. Als je net als ik van afwisselende beplanting in je tuin houdt, en elk seizoen wat moois te zien wilt hebben, mag het pampusgras eigenlijk niet ontbreken in je tuin. Het trekt serieus de aandacht en is bovendien ook nog eens een makkelijke plant die je border mooi vult en body geeft.

Je kunt meerdere planten als een soort bosje aanplanten midden in een (groot) gazon. Dat zag ik ooit in de botanisch tuin van de Universiteit van Utrecht en dat is echt prachtig (zie 1e foto hieronder). Kies dan voor een hoge soort en maak er echt een eyecatcher van.

Je kan Je kan pampusgras echter ook – zoals ik heb gedaan – gewoon los (één of twee) in je border zetten. Het vult de border in ieder geval lekker op! Let dan wel op dat je bij aanplanten de pollen niet te dicht op elkaar of op de kant of rand zet, want het wordt echt een grote hoeveelheid gras (de rechter plant hieronder op de foto staat dus ook eigenlijk te dicht op de taxushaag…..). echter ook – zoals ik heb gedaan – gewoon los (één of twee) in je border zetten. Het vult de border in ieder geval lekker op! Let dan wel op dat je bij aanplanten de pollen niet te dicht op elkaar of op de kant of rand zet, want het wordt echt een grote hoeveelheid gras (de rechter plant hieronder op de foto staat dus ook eigenlijk te dicht op de taxushaag…..).

In de winter verschrompeld het pampusgras net als alle andere siergrassen totdat het riet is geworden. Dat kun je gewoon laten zitten. Het is een prachtig gezicht als in de winter daar een laagje sneeuw of rijp op komt te liggen.

Soorten Pampusgras

Er zijn allerlei mooie cultivars te koop. Wat kleiner blijvende soorten, soorten die wel 2,5 meter hoog kunnen worden, soorten met een meer roze pluimen en soorten met zuiver witte pluimen. Zelf heb ik Cortaderia selloana ‘Sunningdale Silver’ staan. Een mooie witte versie. Meer over de oorsprong van dit gras lees je hier.

Makkelijk in onderhoud

Pampusgras is niet veeleisend. Na het aanplanten moet je natuurlijk wel even zorgen voor een goede start. Dit doe je door er wat voeding (mestkorrels) bij te strooien en ervoor te zorgen dat de pol niet te droog komt te staan. Is het gras eenmaal goed aangeslagen, dan knip je alleen in het voorjaar het gras helemaal tot aan de grond af. Op ca. 15 cm. Dat wordt naar mate de plant ouder wordt wel wat hoger is mijn ervaring, bijv. 30 cm. Verder heeft de dit stevige gras geen onderhoud nodig. Je hoeft er in het begin van de herfst alleen maar van te genieten. En knip ook eens wat pluimen voor in een hoge vaas! Staat heel decoratief in huis. Let dan wel op dat je je niet snijdt, de bladeren zijn erg scherp.

In de winter als het gras tot riet is verworden, kun je het – als het je stoort- het gras even samenbinden. Ik heb er wel eens een vlecht van gemaakt die als een soort toren omhoog staat de hele winter:) Weersta de verleiding om het dorre gras er al voor de winter af te knippen, want dan is de kans groter dat het gras invriest.

Wuivende groet,

Tuinblog-logo


Redactie Tuinblogger

1 Comment

Comments are closed.