Struikklimop-bloei-tuin-tuinblogger

Struikklimop: veelzijdige struik voor elke tuin!

En ik zal je vertellen waarom. Het is een prachtig bloeiende, goed snoeibare en wintergroene struik die eind van het seizoen als een van de weinige planten de bijen nog volop van voedsel voorziet. Het wemelt in mijn tuin op dit moment van de bijen boven de struikklimop (Hedera helix ‘Arborescens’). Prachtig om te zien. Bovendien kun je van alles met deze struik. Strak in een blok snoeien, losjes als solitair in je border zetten of als lage haag gebruiken. Dus of je nu van een tuin met rechte lijnen houdt of van een meer natuurlijke losse tuin, met deze groene held kun je alles!

Zo snoei ik mijn struikklimop

In mijn tuin gebruik ik de struikklimop op meerdere plekken als lage haag én op een paar plekken als solitaire plant in borders. Als haag snoei ik ze mooi strak in een lang blok. Mijn tip daarbij is: doe dat alleen vroeg in het voorjaar en punt het de rest van het jaar hoogstens een beetje bij. In mijn omgeving zie ik in meerdere mensen (waaronder ook professionele tuinmannen) de struikklimop nog voor de langste dag (in juni) even flink netjes terugsnoeien. Tja… en dan is het natuurlijk wel gedaan met de bloemen en de prachtige besjes die erop volgen. En laat dat nu juist precies dat zijn wat de struik nu zo mooi maakt. En waarom de bijen hier naar toe komen. Daarom dus mijn gouden tip:

Snoei de struikklimop alleen vroeg in het voorjaar. Punt de rest van het jaar te lange uitlopers een klein beetje bij. Alleen dan krijg je de overvloed van bloemen en bessen die de struik in herfst en winter zo mooi maakt!

Struikklimop kwekenOmdat ik zelf echt megafan ben van deze makkelijke en mooie groenblijvende struik, wil ik er graag nog meer van. Ook omdat ik de bloeiende takken altijd graag als kerstdecoratie gebruik. Ik vind ze echter vrij kostbaar bij kwekerijen, dus ik probeer ze nu zelf te stekken.

In een volgende tuinblog zal ik je vertellen hoe dat is afgelopen.

Ondertekening Groet Esther tuinblogger