Waarom een kantoorblokhut fijn is om in te werken

Door corona is het thuiswerken voor veel mensen standaard geworden. Werkte één op de drie werknemers vóór de corona al regelmatig thuis, nu is dat opgelopen tot maar liefst 50%. Natuurlijk mis je collega’s, maar veel mensen (waaronder ondergetekende) vinden de flexibiliteit in werkuren ideaal. Het enige dat je soms mist is een vaste eigen plek. Een kantoorblokhut kan dan de oplossing zijn.

Thuiswerken wordt structureel

Het massale thuiswerken doen we nu ruim één jaar, en het ziet er voor de tijd na corona (ja heus die komt ook weer!) ook naar uit dat het thuiswerken een blijvertje is.

De experimentfase van aan de hoek van de eettafel of een oud bureau op de bovenverdieping is voorbij. Tijd om na te denken over een structurele oplossing. Een verbouwing van de woning zoals de zolderverdieping of een uitbouw is een optie. Nadeel is dat het een behoorlijke investering vraagt zeker als het een uitbouw betreft. En vind ook maar eens een goede aannemer op dit moment.

Je werkplek in een kantoorblokhut

Wel eens gedacht aan een blokhut in de tuin als kantoorruimte? Noem het dan maar gelijk je tuinkantoor. Het kan een ideale ruimte zijn om in alle rust je werk te doen.

Een ruimte vanaf 12 vierkante meter is als werkruimte minimaal, maar het kan natuurlijk altijd ruimer met eigen sanitaire voorzieningen en een klein keukentje. Dergelijke houten blokhutten hebben geïsoleerde wanden en vaak een eigen (meestal) elektrische warmtevoorziening. Zorg altijd dat je plafondhoogte minimaal 2,40 meter is, dat is wel nodig als je een prettige werkomgeving voor jezelf wilt creëren.

Zet er in de zomer nog wat sfeervolle bloembakken bij en je geniet gelijk meer in je werkpauze.

Duurzaam materiaal

Voor houten blokhutten wordt vaak Noors vurenhout gebruikt. Het is een stuk sterker dan doorsnee vurenhout. Ook worden veel blokhutten uitgevoerd in Douglas hout. Maar welk hout je ook kiest, zorg dat je het wel goed onderhoud. Goede beits helpt je hierbij en biedt een beschermingsduur van wel vijf jaar.

Tuinhuis ook fiscaal interessant

En werk je als kleine zelfstandige ? Dan kan ook het fiscale aspect van een apart kantoor interessant zijn. Om een kantoorruimte als kosten van je belastbare winst af te mogen trekken, moet deze namelijk een eigen opgang te hebben. Dat is voor een zolderverdieping of verbouwde slaapkamer niet mogelijk. Een eigen kantoorblokhut biedt wel deze mogelijkheid, mits er een sanitaire voorziening aanwezig is. De kosten van het tuinkantoor zijn dan aftrekbaar van de winst. Dat scheelt!

Werkze!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Fotocredits: Catherina Schürmann, Lucija Ros, Anthony Shkraba, Nattanan Kanchanaprat