Uitzicht op water? Tijd voor een vijver!

In je eigen tuin de zon in het water zien schijnen? Dat kan als je een vijver hebt. Of het nu een grote of een kleine vijver is, water voegt altijd iets toe aan je tuin. De mooie weerkaatsing van het licht, golfjes van de wind op het oppervlak en meer vogels en insecten die je tuin snel weten te vinden. Maar wat wordt het? Een houten ton met water en wat lelieplanten, een vijver met of zonder vissen of een natuurlijke zwemvijver om zelf in te duiken? Een tuinblog over vijvers.

Het start met graven

Als je een kleine vijver wilt maken, kan je dat best zelf doen. Gewoon starten met graven. Denk om je rug en doe het in etappes. Er komt altijd meer grond uit dan je denkt 🙂 Maak je vijver minimaal 60 cm diep in het midden. Wil je vissen dan moet het minimaal 75 cm zijn. De hellinghoek van de wand moet ongeveer 45 graden zijn. Je maakt ze wanden van je vijver als het ware ‘getrapt’. Zo kun je op elke ’trede’ straks een ander soort waterplant zetten.

Koop goede vijverfolie

Daarna plaatst je er goede vijverfolie overheen, vul alles met water en trek met het vollopen van het water de folie steeds verder -stap voor stap- goed strak. Zelf maakte ik ooit samen met mijn kinderen dit kleine vijvertje. Na het graven en de folie legden we op de rand oude gebroken tuintegels. Zoals je ziet was dat meer een leuk miniprutsprojectje dan dat het echt een blijvende aanwinst voor de tuin was :). Maar ……. het was leuk om samen te doen en de kikkers die er binnen no-time in zaten waren welkom.

Schakel je lokale tuinman in

Wil je het professioneler aanpakken? Dan kun je natuurlijk altijd een goede hovenier uit je eigen omgeving vragen je te helpen om een vijver aan te leggen. Samen maken jullie dan een mooi plan. En of je nu van een strakke tuin met siergrassen en rechte bestrating houdt of je wilt een meer natuurlijk tuin met ronde vormen waarin je bijvoorbeeld ook eens stukken gras laat staan, er is altijd een vijver te bedenken die helemaal past bij jouw stijl.

Als je het toch liever zelf wilt doen, vind je trouwens hier een heel praktisch 4-stappenplan voor de aanleg van een vijver met vijverfolie.

Neem een duik in je zwemvijver

Heb je ruimte en wil je zelf ook een duik kunnen nemen in het water, dan is een mooie zwemvijver natuurlijk het summum. Bij een natuurlijke zwemvijver wordt het water door de natuur zelf gefilterd door waterplanten en natuurlijke filtersystemen, zoals bijvoorbeeld lavasteen. Voor dit natuurlijk zuiveren van het water wordt een aparte zone aangelegd waar planten groeien. Dat ziet er prachtig uit en een stuk natuurlijker uit dan een felblauw zwembad met glimmende tegeltjes.

Je start dus – al dan niet samen met een hovenier – met het maken van een ontwerp. Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in je tuin te kijken. Waterplanten hebben namelijk minimaal vier uur zonlicht per dag nodig. En ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een fijne warmtebron. 

Planten voor de waterkant

En dan het groen. Niets mooier dan wilde beplanting langs de sloot. Langs onze sloot groeide elk jaar weer – behalve de knotwilgen – zo ontzettend veel moois van zelf omhoog: van Snoekkruid tot de gele Lis en van Egelskoppen tot prachtige Zwanenbloemen.

Zuurstofplanten, waterlelies en moerasplanten. De keuze is enorm. Meer lezen over welke waterplanten er in jouw nieuwe vijver passen? Kijk dan ook eens op de site van Appeltern. Hier staan veel suggesties voor planten die geschikt zijn voor in je vijver.

Geniet van het water!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze tuinblog bevat gesponsorde elementen. Fotocredits : Tuinblogger, Brad Strait

Redactie Tuinblogger