Lekker chillen in de schaduw

Hoe zorg jij voor schaduw in je tuin, je terras of op je balkon? Een schaduwdoek is een praktische en erg mooie oplossing om zelf toch lekker buiten te kunnen zitten als de zon van de zomer weer veel en fel schijnt. En vergeet tijdens die warme zomers dan ook het gras en je planten niet.

Met blote voeten op het gras

Met 2 jaar hittegolven achter de rug, is de kans best groot dat we ook dit jaar in de zomer weer volop met extreme hitte en veel zon te maken krijgen. De een houdt ervan, de ander zoekt liever de schaduw op. Ook het groen in de tuin wordt niet altijd blij van teveel warmte. Lang en vol in de zon zitten is niets voor mij. Ten eerste kan ik niet stilzitten, ten tweede ben ik iemand die het snel te warm vind in de zon. Voor mij dus liever de bergen in Noorwegen dan het strand van Ibiza 🙂

Als het hier in de zomer erg warm is, vind ik het zelf het fijnst om onder mijn platanen te gaan zitten. En als het heeeeel erg warm is zet ik zelfs gewoon de hele tuinset midden op het gras onder een boom. Een koelere plek is er eigenlijk niet.

plataan-zomer

Een schaduwdoek is er voor elke tuin

Heb je geen grasveld en of grote bomen om onder te zitten, dan zul je wat anders moeten bedenken. Wel eens gedacht aan een mooi schaduwdoek voor in jouw tuin, veranda of op je dakterras? Dat is makkelijk te monteren en ziet er ook nog eens prachtig uit.

Een schaduwdoek verzacht het felle zonlicht, biedt verkoeling en bescherming tegen schadelijke UV-straling.

Een schaduwdoek brengt je tuin direct in een vakantiesfeer !

Schaduwdoeken geven je tuin gelijk ook een echte vakantiesfeer en zijn te koop in veel standaard vormen, maten en kleuren. Maar je kan natuurlijk ook een schaduwdoek op maat laten maken. Volop keus dus. Zie je door de bomen het bos niet meer bekijk dan ook even deze handige keuzehulp.

Vergeet ook je planten niet in de schaduw te zetten

Heb je veel planten in potten staan, vergeet ook deze dan niet als het heel warm wordt. Zet ze allemaal even tijdelijk bij elkaar in de schaduw. Dat scheelt al Ă©n het maakt het gelijk ook een stuk makkelijker om ze dan allemaal in een keer water te geven.

Geef water in de avond of de vroege ochtend en sproei direct op de aarde en niet op de planten zelf. Dat scheelt water. Geef meer en vaker dan je normaal doet. Op een warme dag 2x minimaal!

Let op! Vooral jonge planten hebben extra aandacht nodig. Die zijn nog niet diep geworteld en zullen het sneller begeven met deze hitte. Let hier extra op.

Kies planten die tegen de warmte kunnen en maai je gras niet te kort

Met de verwachting dat het in de toekomst alleen maar vaker warmer zal worden, is het natuurlijk wel zo slim om die soorten aan te planten die wat beter tegen langere warmere periodes kunnen. Denk aan lavendel, phlomis, of ijzerhard. Kijk voor een lange lijst van planten die tegen de hitte kunnen ook eens op de website van De tuinen van Appeltern.

En als je weet dat er warme dagen komen, maai dan je gras niet te kort. Kleurt het toch geel en wordt het dor? Dat betekent dat niet dat het dood is. Onder de grond leeft het nog en met een frisse regenbui zie je snel het eerste groen weer doorbreken. Gras hoef je dus ook niet elke dag water te geven met heet weer. Dat scheelt weer 🙂

Zonze of schaduwze!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Fotocredits: Zonz, Tuinblogger, Markus Spiske, Johnny McClung.
Deze tuinblog bevat gesponsorde elementen.