moeraseik-voortuin-herfst-tuinblogger

Een nieuwe boom op maat, die staat!

Onze tuin, die wij samen vanaf niets helemaal zelf opbouwden, laat ik binnenkort met pijn in het hart achter. We gaan namelijk verhuizen. Maar daar staat een mooi nieuw begin elders tegenover. Ik heb nu al zin om weer mooie nieuwe tuinplannen te maken. Om niet weer 10 jaar te moeten wachten tot alles een beetje maat heeft, ga ik deze keer wel online gelijk grote bomen kopen.   

Tja, de verhuizing bezorgt mij een dubbel gevoel. Het is geheel uit vrije wil hoor en heeft als een van de redenen ook dat het allemaal wel ietsje kleiner mag.  Niet dat ik bejaard ben (Sarah moet nog langskomen), maar als je alles zelf doet in de tuin en je hebt vele strekkende meters aan hagen, meerdere fruitbomen, leilindes, platanen, een moestuin, knotwilgen, druiven, borders, siergrassen, grasvelden, een lange waterkant en nog veel meer staan, dan is dat – zelfs als je niets liever doet dan tuinieren – met een baan én een druk gezin erbij soms wat veel. Je kan natuurlijk een tuinman inhuren, maar dat zit niet zo in mijn aard. Alles wat ik zelf kàn doen, doe ik graag zelf.  

Eigen kwekerij
Maar nu het dan toch echt dichtbij komt en verhuisdozen in de gang staan, voel ik zeker enige paniek bij het idee dat ik afscheid moet gaan nemen van mijn prachtige tuin met inmiddels mooie grote volgroeide bomen……. Echt elk plantje en elke boom heb ik er eigenhandig ingezet. Ik heb ze verzorgd en ze zien groeien en bloeien en dat schept toch een band. Word ik daar thuis om uitgelachen, jij als lezer van dit tuinblog, snapt dat wel 🙂 Dus op het nieuwe adres waar wij tijdelijk gaan wonen, staat inmiddels dus een halve kwekerij aan stekjes en plantjes.

Nieuwe tuin, nieuwe bomen
Het vooruitzicht om ergens weer een nieuwe tuin te starten, geeft me  enorm veel energie. Want wat heb ik – juist door alles zelf te doen- veel geleerd de afgelopen jaren. Ik weet nu precies wat en hoe ik het wil. Welke beplanting  er wel en welke er vooral niet meer in komt. Hoe ik de indeling van de tuin zou willen en hoe ik ervoor zorg dat onderhoud binnen de perken blijft. Ja, ik heb er nu al zin in om nieuwe tuinplannen uit te werken!

Een nieuwe tuin kost tijd
Ruim 10 jaar geleden was onze tuin een kale vlakte, een soort weiland. Alleen de oude knotwilg is blijven staan.  Voordat zo’n plek je dan echt als een warme jas past én voordat alles de maat heeft die je de privacy geven die je wilt, ben je wel even verder. Het duurde naar mijn idee zeker 6 jaar voordat de tuin echt een beetje ‘tuin’ werd. En nu, pas na 10 jaar, is het voor mijn gevoel pas echt een volwassen tuin.

Direct grote maat online bomen kopen
Als het om de aanschaf van een nieuwe boom gaat, kies ik straks direct wel wat grotere. Anders duurt het weer zo lang. Online bomen kopen doe ik via de nieuwe webshop van van den Berk Boomkwekerijen. Heb je die al eens bezocht? Al jaren staat hun Bomenboek in mijn boekenkast. Wat een kennis en kunde zit er bij dat bedrijf. En dat alles staat online, heerlijk om door heen te bladeren, wat valt er veel te kiezen. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, een grote Rododendron, een dubbele sierkers of een mooie meerstammige boom zoekt, zij hebben het.

Maar behalve om het brede assortiment (ze kunnen meer dan 1600 soorten leveren!) staat dit bedijf uit Brabant vooral bekend om de goede kwaliteit van hun bomen: gezond en met volle mooie kronen. Dus ga je ook online bomen kopen? De moeite waard om deze nieuwe bomen webshop eens te bezoeken. En ze hebben trouwens ook een leuk youtube-kanaal.

In het nieuwe jaar vertel ik je graag weer over al het moois in mijn nieuwe tuin. Voor nu alvast fijne feestdagen!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

psst… en zoek je nog een echt mooi kerstkado voor een tuin- en bomenfan, denk dan eens hieraan:

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.