moeraseik-voortuin-herfst-tuinblogger

Een nieuwe boom op maat, die staat!

Onze tuin, die wij samen vanaf niets helemaal zelf opbouwden, heb ik alweer een tijdje achter gelaten. Het idee was om nog één keer elders op nieuw te beginnen, maar die huizenzoektocht duurt in deze rare tijden wat langer dan gedacht. Maar…… het komt goed en ik heb nu al zin om weer mooie nieuwe tuinplannen te maken. Om niet weer 10 jaar te moeten wachten tot alles een beetje maat heeft, koop ik deze keer dan wel gelijk online grote bomen.    

Het plan om te verhuizen had ook als reden dat het allemaal wel ietsje kleiner mocht. Niet dat ik bejaard ben, maar als je echt alles zelf doet in de tuin en je hebt vele strekkende meters aan hagen, meerdere fruitbomen, leilindes, platanen, een moestuin, knotwilgen, druiven, borders, siergrassen, grasvelden, een lange waterkant en nog veel meer staan, dan is dat – zelfs als je niets liever doet dan tuinieren – met een baan én een druk gezin erbij soms wat veel. Je kan natuurlijk een tuinman inhuren, maar dat zit niet zo in mijn aard. Alles wat ik zelf kàn doen, doe ik graag zelf.  

Eigen kwekerij
Maar het achterlaten van mijn prachtige tuin met inmiddels mooie grote volgroeide bomentuin, zonder nog zicht op wat nieuws, heeft – heel eerlijk – best voor wat tranen gezorgd. Je plant iets, je hoopt op iets, en dan loopt het allemaal anders. Maar ja, that’s life. En zonder risico’s nemen in het leven wordt het allemaal wel erg saai.

Maar toch, elk plantje en elke boom heb ik er eigenhandig ingezet. Ik heb ze verzorgd, ze zien groeien en bloeien en dat schept toch een band. Word ik daar thuis om uitgelachen, jij als lezer van dit tuinblog, snapt dat wel 🙂 Dus op het nieuwe adres waar wij nu tijdelijk wonen, staat inmiddels dus een halve kwekerij aan stekjes en plantjes in potten. Klaar voor wat nieuws!

Nieuwe tuin, nieuwe boom

Het vooruitzicht om binnenkort ergens weer een nieuwe tuin te starten, geeft me wel enorm veel energie. Want wat heb ik – juist door alles zelf te doen- veel geleerd de afgelopen jaren. Ik weet nu precies wat en hoe ik het wil. Welke beplanting  er wel en welke er vooral niet meer in komt. Hoe ik de indeling van de tuin zou willen en hoe ik ervoor zorg dat onderhoud binnen de perken blijft. Ja, ik heb er nu al zin in om nieuwe tuinplannen uit te werken!

Een nieuwe tuin kost tijd

Ruim 10 jaar geleden was onze tuin een kale vlakte, een soort weiland. Alleen de oude knotwilg is blijven staan.  Voordat zo’n plek je dan echt als een warme jas past én voordat alles de maat heeft die je de privacy geven die je wilt, ben je wel even verder. Het duurde naar mijn idee zeker 6 jaar voordat de tuin echt een beetje ‘tuin’ werd.

Direct online grote maat bomen kopen

Als het om de aanschaf van een nieuwe boom gaat, kies ik straks direct wel wat grotere. Anders duurt het weer zo lang. Online bomen kopen doe ik natuurlijk via de webshop van van den Berk Boomkwekerijen. Heb je die al eens bezocht? Al jaren staat hun Bomenboek in mijn boekenkast. Wat een kennis en kunde zit er bij dat bedrijf. En dat alles staat online, heerlijk om door heen te bladeren, wat is er veel te kiezen. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, een grote Rododendron, een dubbele sierkers of een mooie meerstammige boom zoekt, zij hebben het.

Maar behalve om het brede assortiment (ze kunnen meer dan 1600 soorten leveren!) staat dit bedijf uit Brabant vooral bekend om de goede kwaliteit van hun bomen: gezond en met volle mooie kronen. Dus ga je ook online bomen kopen? De moeite waard om deze nieuwe bomen webshop eens te bezoeken. En ze hebben trouwens ook een leuk youtube-kanaal.

In het nieuwe jaar vertel ik je graag weer over al het moois in mijn nieuwe tuin. Voor nu alvast fijne feestdagen!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.