Narcissen: simpel, mooi en makkelijk!

De bloembollen die ik elk jaar opnieuw plant – zoals tulpen – zitten al weer even in de grond. Maar aan de narcissen heb ik verder geen werk : nadat ik ze ooit een keer aanplantte, komen ze elk jaar gewoon vanzelf weer voller en mooier op. Mooi en makkelijk dus, een bloem naar mijn hart!

Narcissen in het gras

Zoals gezegd, narcissen zijn erg makkelijk. Wil je ook narcissen in je tuin? Dan is het nu de tijd om ze in de grond te stoppen. Je plant ze één keer, knipt na de bloei de bloem eruit en laat het blad rustig afsterven. Op die manier krijgt de bol weer opnieuw voeding tot zich. Et voilà…. het jaar erop doen ze het gewoon weer, maar dan met meer! Bij mij staan narcissen nauwelijks in borders, maar vooral in het gras. Onder een groepje of een langs een rij bomen! Dan kun je er na de bloei (als je de narcissen even moet laat afsterven) er makkelijk om heen maaien.

“Tip: Wanneer je narcissen Narcissen-langs-oprit-tuin-tuinblogin het gras plant, groepeer ze dan of plant ze zó geplant dat je er na de bloei wel makkelijk om heen kan maaien.”De dichtersnarcis

Ik hou  op zich vooral van de simpele narcis. Zoals een narcis bedoeld is zeg maar. Dus niet allerlei doorgekweekte dubbelbloemige varianten in vage perzikkleuren, maar gewoon de fris gele hoge narcis.

Op één uitzondering na……en dat is de dichtersnarcis, oftewel de ‘Narcis Poeticus’, alleen zijn naam al is prachtig. Het is een prachtige fris witte bloem die zich vroeg in het voorjaar in de nog dorre en bruine border als een van de eerste laat zien. Elk jaar weer word ik blij als ik ze zie verschijnen.Dichtersnarcis-tuinblog

Hoe plant je de narcis?

Een bollensteker vind ik maar onhandig in het gebruik. Om narcissen in het gras te planten, steek ik gewoon met een schep grote vierkante stukken gras / plaggen eruit, leg de bollen erin en de plag weer terug. Deze bollen geef ik wel iets meer ruimte, zodat ze de komende jaren volop kunnen groeien.Tot wanneer kun je planten?

Tot ver in december kun je deze bloembollen planten. De bollen hebben een koude periode nodig om te gaan groeien. Liggen ze ergens op een warm plekje te wachten tot je tijd hebt om ze te poten, dan kan je deze voorjaarsbollen zelfs nog wel in januari poten. Heb je ze echter in een koud schuurtje liggen, dan zou ik ze wel voor december in de grond stoppen voordat ze gaan uit lopen.

Veel succes ermee!

Ondertekening Groet Esther tuinblogger