Maak je huis en tuin inbraakproof

Vakantietijd komt eraan. Veel mensen gaan er hopelijk toch ook dit rare jaar even tussenuit. Maar je moet er niet aan denken dat bij thuiskomst je hele huis overhoop is gehaald en je schuur leeg is. Het idee dat iemand door je huis en tuin is gegaan alleen al! Wanneer je grint rondom je huis in je tuin hebt liggen, horen de buren ze wel aankomen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te doen om je huis inbraakproof te maken. Met de maanden waarin het meest wordt ingebroken in het hele jaar op komst (juli en augustus) daarom in deze blog een aantal tips.

Zorg voor goede sloten

Sluit ramen en deuren en doe deuren op slot. Ook als je maar even weg gaat. Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Je wilt namelijk niet weten hoe snel en makkelijk veel sloten te forceren zijn. Kijk dus voor je gaat het hang- en sluitwerk even na en zorg dat je huis en tuin inbraakproof zijn.

Gebruik buitenverlichting

Een huis dat ineens continu donker is, is een uitnodiging voor inbrekers. Binnen kun je met een tijdschakelaar eenvoudig zorgen dat er af en toe een lamp aangaat. Laat dan in verschillende kamers in de woning een lamp op verschillende momenten automatisch aan- en uitgaan.

Denk vooral ook aan een goede buitenlamp. Een led bewegingsmelder is daarbij wel zo makkelijk. Zodra iemand dichtbij komt sprint de lamp aan. Dat maakt het voor inbrekers een stuk moeilijker.

Sociale controle

In je tuin hou je van privacy dat is logisch. Maar teveel hoge schuttingen, bomen of struiken ontnemen het zicht op je tuin wel helemaal en dat maakt het voor een de buren lastig om een oogje in het zeil te houden. In het algemeen is je aanmelden bij de buurtpreventieapp heel zinvol, maar meldt alleen een paar goede buren dat je een tijdje weg bent. Maak afspraken met die buren om extra op elkaars huis te letten bij vakantie en vraag of hen of ze de post zo nu en dan weg en uit het zicht willen leggen.

Voor sommigen onder ons best lastig, maar zet niet teveel op de social media over je vakantie. Je hoeft echt niet alles te delen met iedereen te delen, zeker je locatie niet!

Uit het zicht

Plaats waardevolle spullen uit het zicht en leg ze op niet logische plekken. Dat geldt zeker voor sleutels! Laat ze vooral niet aan de binnenkant in het slot zitten en leg ze ook niet onder de (meest logische plek) de mat of onder een bloempot. Ook niet als je maar even weg bent.

Spullen terugvinden

Zorg dat je belangrijkste eigendommen (spullen met emotionele waarde) gemarkeerd zijn en registreer ze. Dat helpt bij het eventuele terugvinden ervan om te bewijzen dat het van jou is.

Kijk tot slot voor je op vakantie gaat ook eens op de speciale site van de politie met preventietips en op maak het ze niet te makkelijk. Daar vind je nog veel meer tips om je huis inbraakproof te maken en kun je met een gerust hart op vakantie.

Fijne vakantie!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger