Maak van je terrasoverkapping een tuinkamer

Dat tuinieren stressverlagend is weten we. Lekker buiten rommelen staat zo dicht bij wie wij zijn, dat moet wel goed zijn. En het allerfijnst is dat je na het werk, je extra voldaan van een rustmoment geniet. Het liefst dan nog even buiten, kijkend naar wat je gedaan hebt. Maar ook als je geen harde tuinwerker bent, zul je ongetwijfeld van je terras genieten. En met een overkapping lukt dat nog beter. Een tuinblog over terrasoverkappingen.

Als god in Frankrijk onder de druivenpergola

Na al je noeste tuinarbeid is het dus goed rusten. Zelf zit ik eigenlijk altijd het liefst in de schaduw. Als het even kan schaduw van wat groens. Onder een boom óf onder mijn pergola dus. Altijd al droomde ik van een pergola volbegroeid met druiven. Zo gedroomd, zo gedaan en dus bouwden wij deze een aantal jaar geleden. Een pergola van bamboepalen en druiven.

Tros blauwe druiven
Jean Bernard, 1775 – 1833

Snoeien en paarse troep

En je zat er inderdaad heerlijk onder. Maar toch ben ik er na een aantal jaren wel van teruggekomen. Ik zou absoluut weer iets van een terrasoverkapping willen, maar nooit meer een pergola zo bouwen. Ten eerste waren de (toch echt wel) dikke bamboepalen binnen 3 jaar helemaal lelijk en half verrot. Maar vooral het enorme werk dat ik er aan had om de druiven in toom te houden viel nogal tegen. Wat een groeikracht! Daarnaast heb je dan ook nog de enorme troep die echt overal op je tuinstoelen en tegels valt. Een grote ergernis dus én bovendien ook echt niet schoon te krijgen.

Dus druiven? Zeker doen, maar niet boven je hoofd. Lekker aan een mooi rek aan de muur of in je kas of zo. En voor een terrasoverkapping kies je beter een volgende keer wat anders.

Voordelen van een terrasoverkapping

Want dat je wel iets van een overkapping op een plek in de tuin (tegen je huis of aan je schuur) wilt, geldt tegenwoordig voor veel mensen. Het ziet er niet alleen mooi uit in je tuin, je kunt zo ook een veel groter deel van het jaar van je tuin genieten. Zeker als je de overkapping uitbreidt met terrasoverkapping accessoires, denk aan glazen schuifwanden of een aluminium zijwand, wordt het mooi en zit je er beschut en gezellig. Je maakt er dan zo op een eenvoudige manier een echte tuinkamer van.

Druiven dus in de kas, en een terrasoverkapping van bijvoorbeeld glas en mooi zwart aluminium. Ja, ik zie het al weer helemaal voor mij. Jij ook ?

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger