Zo mooi zijn de tuinontwerpen van Piet Oudolf

Het leuke van tuinblogger zijn, is dat je zo nu en dan een mooi tuinboek ontvangt. Zo kreeg ik vorige week het dikke boek Oudolf | Hummelo over het werk van tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf in mijn handen. En nu er buiten in de tuin toch nog niet veel te doen is, en de coronamaatregelen ons binnen houden, is het heerlijk om de tijd te hebben om op je gemak door dit prachtige boek te bladeren.

Tuinboek Oudolf Hummel

Tuin- en landschapsontwerper Piet ouddolf

De meeste tuinliefhebbers kennen zijn naam ongetwijfeld. Als een van de meest invloedrijke tuin- en landschapsontwerper ter wereld heeft hij prachtige tuinontwerpen gemaakt in binnen- en buitenland. Zo werkte hij in New York aan het ontwerp voor de beplanting van het High Line Park en de Gardens of Remembrance. In Nederland ontwierp hij bijvoorbeeld de Vlinderhof in het Maximapark in Utrecht.

Piet Oudolf ontwerp Vlinderhoftuin, MaximaPark (Utrecht)

Natuurlijke tuinen

Prachtige ingetogen natuurlijke tuinen met mooie kleur- en plantcombinaties en veel siergrassen die er uit zien alsof ze in die combinatie gewoon spontaan gegroeid zijn. Geen aarde meer zien, maar alles in harmonie mooi en vol begroeid. Met soms als vast en rustgevend element een mooie groenblijvende haag ertussen. Dat is voor mij een tuin van Piet Oudolf.

De natuur bloeit het hele jaar

Het enige nadeel is – dacht ik – dat een beplanting met veel siergrassen pas laat in het seizoen op gang komt en dat je lang moet wachten tot je wat kleur ziet. Maar niets is minder waar. De natuur bloeit het hele jaar door en juist dat is in de door Piet Oudolf ontworpen tuinen altijd terug te vinden.

Zijn combinaties van vaste planten en grassen zijn zo op elkaar afgestemd dat ze zorgen voor prachtige kleuren van vroeg in het voorjaar tot ver in de herfst. Maar ook in de winter zijn de planten en grassen prachtig. Deze foto van een van mijn eigen siergrassen met wat rijp op de aren spreekt voor zich!

Ook voor jouw tuin

Nu heeft niet iedereen een grote tuin, maar dat hoeft ook niet. Je kan ook in een kleinere tuin deze natuurlijke insteek toepassen. Gewoon op kleinere schaal. Zelf plant ik altijd grote groepen dezelfde planten bij elkaar en daarbij dan enkele mooie siergrassen en strakke hagen als achtergrond. Maar heel eerlijk: zo mooi als de ontwerpen die ik in dit nieuwe boek zie staan, is het bij mij nooit geworden hoor. Maar al doende leert men en voor mijn nieuw te ontwerpen tuin heb ik weer volop ideeën voor mooie en inspirerende plantcombinaties opgedaan. Die bewaar ik trouwens op mijn pinterestpagina. Dus neem daar zeker ook eens een kijkje.

tuinblogger-phlomis

Dag gazon en traditionele border

Voor mijn nieuwe tuin overweeg ik deze keer niet meer een traditionele border én ook geen grasveld meer aan te leggen. Mijn kinderen voetballen niet meer in de tuin dus dat kan prima nu. En dat is gelijk ook mooi werkbesparend, want als iets veel moeite kost om goed te houden, is het wel een strak gazon. Alleen maar mooie beplanting dus en ertussen een simpel fijn grindpad, dat laat gelijk ook goed het water door.

Ronde vormen en inheemse planten

En zoals je in de natuur ziet, overweeg ik ook geen rechte lijnen meer te gebruiken, maar alleen nog maar ronde organische vormen toepassen. En natuurlijk proberen zoveel mogelijk verschillende soorten, vormen en bloeitijden te krijgen. Zodat er voor veel vogels en vlinders altijd wat te halen valt. Als bomen lijken me dan een paar mooie meerstammige exemplaren die iets speciaals hebben (een mooie bloei in het voorjaar of gave verkleuring in de herfst) wel passend.  Het duurt nog wel even voor mijn nieuwe huis wordt opgeleverd, maar het is nu al leuk om daar over na te denken!

Ben jij ook bezig met het maken van nieuwe tuinplannen en op zoek naar inspiratie voor een mooie natuurlijk ogende beplanting? Bezoek dan zeker de site www.pietoudolfcollection.com eens. Het zal nog moeilijk zijn om je keuze te maken tussen al het moois!

En als je het nieuwe boek gaat kopen, veel leesplezier.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger
Tuinboek Oudolf Hummel

In ‘Oudolf | Hummelo’ lees je over de veranderende kijk op beplanting van tuinen en openbare ruimtes gedurende de afgelopen 35 jaar aan de hand van zijn prachtige projecten in binnen – en buitenland. Piet Oudolf en Noel Kingsbury – Oudolf | Hummelo |  ISBN 978 90 5615 667 1 | € 29,95

Fotocredits: Tuinblogger.nl en PietOudolf.com