Is jouw tuin hitte- en waterbestendig?

Dat het veranderende klimaat ook in je eigen tuin voor overlast kan zorgen, heb je vast zelf ook wel gemerkt. Denk aan langere perioden van hitte en droogte waar het groen in je tuin niet heel blij van werd of denk aan aan extreme regenbuien die daarna juist weer voor veel wateroverlast zorgden. Is jouw tuin water- en hittebestendig? In deze tuinblog wat tips en linken waar je meer info vind.

Warm, warmer, warmst

Wat was het droog afgelopen zomer …. het gras zag er niet meer uit en planten hadden het moeilijk. Terwijl iedereen zelf onder een parasol of zijn grote partytent schuilde tegen de felle zon, waren er planten die het juist super bleven doen. En juist die planten zijn dus goed om meer in je tuin aan te planten. Die kunnen tegen een stootje en houden het langer uit bij droogte.

>> Een paar voorbeelden van mijn favoriete vaste planten die goed tegen droogte kunnen:

Vooral Phlomis Russeliana (Nederlandse naam: Brandkruid) kan erg goed tegen droogte. Een schitterende en makkelijke vaste plant die tot ver in de winter erg mooi is. Goed om dus bij aanschaf van nieuwe vaste planten rekening mee te houden. Scheelt je in de zomer een hoop gesproei.

Wateroverlast

Wateroverlast ontstaat op het moment dat al die regenbuien niet de kans krijgen om de grond in lopen. Ligt jouw tuin vol grote tegels? Dat helpt niet niet om wateroverlast te voorkomen. Haal er wat stenen uit en richt je tuin in met veel groen zoals bomen, struiken, planten of een gazon. Een groene tuin is ook koeler in de zomer en zorgt voor meer vogels, vlinders en andere insecten in je tuin. Een win-win situatie dus 🙂 !

Halfverharing, grind of split helpt

Natuurlijk wil je wel iets van verharding in je tuin (wel zo handig). Kies voor grind of Ardenner split bijvoorbeeld. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar zorgt er ook voor dat al het water goed in de bodem weg kan lopen.

Zelf heb ik in mijn tuin veel gras en eigenlijk nooit water overlast. Op ons “vuurplaatsje” legden wij ooit mooi grijs Ardenner split. We bestelden zo’n big bag hier, timmerden een omkisting van hout, nietten er worteldoek tegen aan en vullen maar. Ziet er na bijna 10 jaar nog altijd goed uit! (ps lekker vuurtje hé…). Is drainage aanleggen niet iets dat je zelf wilt doen? Zoek dan een goede hovenier bij je in de buurt. Die zijn je graag van dienst!

Mijn tip: koop niet te kleine maat grind of split. Het blijft altijd in de groeven van je zolen zitten, heel irritant ?

Handig overzicht met tips en tricks

Bekijk tot slot ook eens deze mooie infographic. Hier vind je een heleboel simpele tips en trucs om om je tuin bestand te maken tegen zware regenval én hitte. Voor iedereen zijn er wel geschikte maatregelen. En dat hoeft helemaal geen bergen geld of weken werk te kosten!

Fijne dag,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger


Redactie Tuinblogger