Lovemysalad-zaaien-tuinblogger

Zaaien zaaien zaaien

Het leuke van tuinblogger zijn, is dat je zo nu en dan eens zomaar dingen toegezonden krijgt om uit te proberen. Zo kreeg ik afgelopen week van Love my salad een enorme doos met zaden om je eigen salades mee te zaaien. Wel meer dan 20 zakjes zaad zaten er in! En van de organisatoren van de nationale tuinweek 2018 ontving ook nog eens twee zakjes zaad van zogenaamd  ‘Microgroente‘. Aan de slag dus!

Zelf je eigen salade kweken

Hoewel de ruimte in mijn moestuin al aardig verdeeld is voor dit komende seizoen, kon ik het niet laten om toch het e.e.a.extra bij te zaaien. Het ‘Love my Salad’-hobbyzaden pakket ziet er namelijk té leuk en lekker uit om niet uit te proberen en om al die zaadjes in die mooie zakjes te laten zitten. En zaaien en de verwachting van al dat moois is toch een van de leukste dingen van tuinieren vind ik.

In het uitgebreide pakket zat van alles! Heel veel diverse soorten sla en kool, wortels, komkommer, meloen, prei, andijvie, bietjes, radijsjes, tomaat etc.etc. Echt genoeg om je hele straat het komende jaar van salade te voorzien. Dus dit weekend heb ik de mooie zaaikalender die ook bij het pakket zat in de kas opgehangen. Zo kon ik precies zien wat ik nog allemaal kan zaaien. En dat is nog heel wat! Dus zie hier het resultaat. Er staat weer genoeg in de kas. En mocht ik straks toch weer veel te veel heb om uit te planten, geef ik het weg aan andere liefhebbers of aan de kippen 🙂 Die laatste weten er zeker raad mee.

Voor de lekkerste saladerecepten kun je eens een kijkje op hun website Love my salad. Op deze site komen groenteliefhebbers van over de hele wereld samen om hun passie voor gezonde en lekkere salades met elkaar te delen. Telers, chef-koks, maar ook gewoon consumenten die van salades houden, presenteren zichzelf en inspireren anderen met hun kennis, recepten en ideeën. Echt leuk en je vindt er zeker een recept dat je aanspreekt.

Microgroente zaaien

Dan de zakjes zaad die ik van de Nationale Tuinweek kreeg. ‘Microgroente‘: Ik had nog nooit van deze term gehoord. Eigenlijk zijn het gewoon de kiemplantjes van verschillende groentes en kruiden die als ze zo heel klein zijn al een herkenbare of pittige smaak hebben.

En hiervoor is altijd wel een plekje te vinden! Doe Laagje van 1 – 1,5 cm aarde in een oud aarbeienbakje ofzo en dat is al voldoende. Water en warmte erbij en dan kun je binnen 2 weken al genieten van de plantjes. Lekker in de salade of een soep.

Tip: wat te doen met teveel zaad?

In alle zaadzakjes zit altijd mega-veel. En ik heb nu dus wel heeeeel erg veel zaad van van alles en nog wat over. Bewaren kan, maar je weet nooit of de kiemkracht van die zaden volgende jaar ook nog wel goed is. Dus tja, wat doe je met al dat zaad? Wel, die microgroentenzakjes hebben mij op een idee gebracht. Ik zaai over een paar weken gewoon alle restanten lekker dicht op elkaar uit in kleine bakjes en dan gebruik ik het allemaal als microgroente! Ik voorzie nu al heerlijke salades die in de loop van de zomer mijn bord vullen!

Zaaise en eetze,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger
 

Redactie Tuinblogger