echinea-tuinblogger-tuin-zomer-tuinblog-tuin

Echinacea: de zomerse zonnehoed

Over veel bloemen en planten ben ik enthousiast. Maar mijn een van mijn topfavorieten is toch wel de rode zonnehoed (Echinacea purperea). Als de zomer eenmaal goed op gang is, verschijnt deze prachtige plant overal in mijn tuin. Dus ga liggen in die hangmat en geniet van deze zomerse krachtpatser.

Indianen gebruikten de plant als ontstekingsremmend middel. Tegenwoordig siert de bloem nog altijd een doosje van een bijna-gelijknamig weerstandversterkend middel. Soms in de vorm van thee, soms als druppels. Het zou helpen tegen verkoudheid. Maar ja dat doet een citroen in je thee ook 🙂 Wat de geneeskrachtige eigenschappen ook zijn, ik kies de Echinecea omdat deze zo mooi bloeit en je tuin echt een boost geeft. Niet voor even, maar vanaf juli tot ver in de winter!

echinea-bij-tuinblogger

Zomerse verschijning 

Echinacea purpurea of Zonnehoed is een stevige rechtopstaande plant met mooie donkerroze bloemen rondom een wat omhoogstekend donkerrode hart. Het is een makkelijke winterharde plant die met veel andere planten te combineren is en hij wordt tot maximaal 1 meter hoog. Elk jaar heb je er dus opnieuw weer plezier van. De plant vanaf begin juli en is dus echt een zomerbloeier. Insecten zijn er dol op.

Meer variatie

Je ziet tegenwoordig veel meer varianten dan alleen de hard roze. Ik heb witte en roze soorten in de tuin en een paar jaar geleden had ik een schitterende oranje in een pot staan. De bijen hebben daarna goed hun best gedaan, want dit jaar ontdekte ik namelijk een knalrode met een veel platter bloemhart in de border. Weet dus niet welke met welke gekruist is, maar dat is toch wel mooi: de varianten die de natuur je zo maar geeft! Op deze site van een kweker uit België zie je wat er zoal nu verder verkrijgbaar is qua soorten.

Makkelijk in de omgang

De zonnehoed is een makkelijke plant. Ga je ze planten? Voor een mooi resultaat zet je er 6 à 7 stuks per vierkante meter in je border. Knip tijdens het bloeiseizoen de uitgebloeide bloemen er steeds uit. De plant zal hierdoor langer bloeien. Je kan in de herfst de uitgebloeide stengels tot vlak boven de grond wegsnoeien. Dat mag echter ook later in het voorjaar. Als je dat dan pas doet heb je ook in de winter nog plezier van de mooie zaadbollen. Het enige is dan wel dat je wat meer zaailingen krijgt. Maar zeg nou zelf, van echinacea’s heb je er niet snel teveel ? En als dat wel het geval is, schoffel je ze ook weer makkelijk weg.

Wanneer je ook snoeit, strooi in het najaar in ieder geval een laag compost rondom de plant.

Tip van de tuinblogger: Na drie / vier jaar raakt de plant een beetje op. Graaf hem in de herfst dan op, scheur je hem in kleinere delen (gebruik vooral de jonge aangroei) en herplant weer.

Zomerse groet!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze tuinblog is mede mogelijk gemaakt door Tropilex:

1 Comment

Comments are closed.