10 redenen waarom Phlomis in je tuin past!

Een paar jaar geleden zag ik bij iemand in de tuin voor het eerst Phlomis Russeliana staan, ook wel brandkruid genoemd. Hoewel geel absoluut niet mijn favoriet is (meestal paars en blauw), was ik toch meteen verkocht! Het is een bijzonder mooie, sterke plant waar je lang plezier van hebt. Die bovendien ook nog eens goed tegen de hitte kan.  Handig in deze alsmaar warmer wordende tijden én vooral ook weer eens wat anders dan de afgezaagde witte hortensia’s in je tuin!

Weer eens wat anders!

Brandkruid of de etagebloem (Phlomis) bloeit in mei – juni in etages. Er zijn geel en roze bloeiende soorten. Ze staan graag in de volle zon en kunnen goed tegen een droge grond. Een ideale plant dus voor ons steeds warmer wordende klimaat. De Phlomis is verder een goede bodembedekker is waar geen onkruid door heen komt! Alleen maar voordelen dus:

  1. Bijzondere gele bloemen
  2. Aparte vorm
  3. Stevige stengels
  4. Blijvend groen blad in de winter
  5. Geschikt voor droge grond
  6. Goed bestand tegen hitte
  7. Vult makkelijk je border op
  8. Bijen zijn er dol op
  9. Mooie silhouet in winter
  10. Weer eens wat anders!

Na de bloei verdwijnt de gele kleur en staan de dan uitgebloeide groene bollen ook nog steeds stevig op hun steel. Tot ver in de winter laat ik de uitgebloeide stengels dan ook staan. Dat geeft ook met sneeuw een heel mooi beeld.

Fluweelachtig blad

Ik snap dat als je ze in het tuincentrum ziet staan, je misschien niet direct verkocht bent. Het lage fluweelachtige blad is weliswaar mooi, maar laat in de verste verte niet zien wat voor een fantastische plant erin schuilt. De lavendel die er naast staat, zit dan waarschijnlijk sneller in je winkelkarretje. Pas in de volle grond (én bij mij ook pas in het tweede jaar) komt de Phlomis in bloei. Een beetje geduld dus, maar dan heb je ook wel echt wat staan hoor!

Ik combineer ze dus vooral met paars en blauwe bloemen. Bijvoorbeeld een blauwe ooievaarsbek (Geranium sanguineum ‘Johnson’s Blue’) . Prachtig toch? En de bijen, die lijken er voor gemaakt als je kijkt hoe mooi de bloemblaadjes om het beestje heen passen!

tuinblogger-phlomis

Uitzaaien het enige nadeel

Het enige nadeel van deze plant dat ik kan bedenken is het feit dat hij zich makkelijk uitzaait. Althans hier in mijn tuin 🙂 Door het laten staan van de bloemstengels, gaat dat natuurlijk helemaal vanzelf. Je ziet in het voorjaar dan overal de kleine fluwelen plantjes opduiken. Heb je er al genoeg schoffel ze dan weg. Of verplant ze of geef ze weg. Iemand kan er zo weer een vierkante meter mee vullen. En de bijen? Die zijn er zoals gezegd dus dol op!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.