10 redenen waarom Phlomis in je tuin past!

Een paar jaar geleden zag ik bij iemand in de tuin voor het eerst Phlomis Russeliana staan, ook wel brandkruid genoemd. Hoewel geel absoluut niet mijn favoriet is (meestal paars en blauw), was ik toch meteen verkocht! Het is een bijzonder mooie, sterke plant waar je lang plezier van hebt. Die bovendien ook nog eens goed tegen de hitte kan.  Handig in deze alsmaar warmer wordende tijden én vooral ook weer eens wat anders dan de afgezaagde witte hortensia’s in je tuin!

Weer eens wat anders!

Brandkruid of de etagebloem (Phlomis) bloeit in mei – juni in etages. Er zijn geel en roze bloeiende soorten. Ze staan graag in de volle zon en kunnen goed tegen een droge grond. Een ideale plant dus voor ons steeds warmer wordende klimaat. De Phlomis is verder een goede bodembedekker is waar geen onkruid door heen komt! Alleen maar voordelen dus:

  1. Bijzondere gele bloemen
  2. Aparte vorm
  3. Stevige stengels
  4. Blijvend groen blad in de winter
  5. Geschikt voor droge grond
  6. Goed bestand tegen hitte
  7. Vult makkelijk je border op
  8. Bijen zijn er dol op
  9. Mooie silhouet in winter
  10. Weer eens wat anders!

Na de bloei verdwijnt de gele kleur en staan de dan uitgebloeide groene bollen ook nog steeds stevig op hun steel. Tot ver in de winter laat ik de uitgebloeide stengels dan ook staan. Dat geeft ook met sneeuw een heel mooi beeld.

Fluweelachtig blad

Ik snap dat als je ze in het tuincentrum ziet staan, je misschien niet direct verkocht bent. Het lage fluweelachtige blad is weliswaar mooi, maar laat in de verste verte niet zien wat voor een fantastische plant erin schuilt. De lavendel die er naast staat, zit dan waarschijnlijk sneller in je winkelkarretje. Pas in de volle grond (én bij mij ook pas in het tweede jaar) komt de Phlomis in bloei. Een beetje geduld dus, maar dan heb je ook wel echt wat staan hoor!

Ik combineer ze dus vooral met paars en blauwe bloemen. Bijvoorbeeld een blauwe ooievaarsbek (Geranium sanguineum ‘Johnson’s Blue’) . Prachtig toch? En de bijen, die lijken er voor gemaakt als je kijkt hoe mooi de bloemblaadjes om het beestje heen passen!

Uitzaaien het enige nadeel

Het enige nadeel van deze plant dat ik kan bedenken is het feit dat hij zich makkelijk uitzaait. Althans hier in mijn tuin 🙂 Door het laten staan van de bloemstengels, gaat dat natuurlijk helemaal vanzelf. Je ziet in het voorjaar dan overal de kleine fluwelen plantjes opduiken. Heb je er al genoeg schoffel ze dan weg. Of verplant ze of geef ze weg. Iemand kan er zo weer een vierkante meter mee vullen. En de bijen? Die zijn er zoals gezegd dus dol op!

Is de Phlomis winterhard?

Ja, de meeste soorten Phlomis zijn winterhard. De meest voorkomende soort, Phlomis russeliana, is bijvoorbeeld winterhard tot -15 graden Celsius. Het is echter altijd verstandig om de specifieke winterhardheid van jouw Phlomis-soort te controleren, aangezien sommige variëteiten meer vorstgevoelig zijn dan andere.

Hoe lang bloeit Phlomis?

Phlomis heeft een relatief lange bloeitijd, meestal van mei tot augustus. De bloeitijd kan variëren afhankelijk van de soort en de omstandigheden, zoals de hoeveelheid zonlicht en water die de plant ontvangt. Na de bloei verschijnen er vaak decoratieve zaaddozen op de plant.

Waarom bloeit mijn Phlomis niet?

Er zijn verschillende redenen waarom een Phlomis niet zou kunnen bloeien. De meest voorkomende reden is een gebrek aan zonlicht. Phlomis heeft minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig om te bloeien. Een andere mogelijke oorzaak is overbemesting, wat kan leiden tot een overmatige groei van bladeren ten koste van bloemen. Ten slotte kan het zijn dat de plant gewoon nog te jong is om te bloeien. Phlomis heeft meestal minstens een jaar nodig om zich te vestigen voordat het begint te bloeien.

Hoe Phlomis vermeerderen?

Phlomis kan worden vermeerderd door zaad of stekken. Zaai de zaden in het voorjaar of vroege zomer in een goed doorlatende potgrond en houd de grond vochtig maar niet te nat. Stekken kunnen worden genomen in de late lente of vroege zomer van halfharde stengels. Snijd een stengel af van ongeveer 10 cm lang, verwijder de bladeren van de onderste helft van de stengel en steek de stengel in een mengsel van zand en potgrond. Houd de grond vochtig en bedek de pot met plasticfolie om vocht vast te houden. Plaats de pot op een warme, lichte locatie en wacht tot de stekken wortels hebben gevormd voordat je ze verplant.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger