Citroenen-limoen-schaal-tuinblog

Citroenboom: exoot in mijn Hollandse tuin

In mijn Hollandse tuin veel inheemse planten en bloemen. Die doen het nu eenmaal van nature makkelijker dan allerlei exoten. Maar daar maak ik voor mijn citroenboom graag een uitzondering op. Het boompje is nu nog niet zo groot, blijft het hele jaar groen en kan zowel binnen als buiten staan. Mijn citroenboom staat afhankelijk van het seizoen binnen in de kas óf na half mei buiten op het terras.

Aan een citroenboom komen bloemen èn vruchten tegelijkertijd voor. Zo heb je er dus het hele jaar door plezier van!Superfood, schoonmaakmiddel én fijn tegen muggen

Dat citroen gezond is, is wel bekend. Behalve vitamine C zit er zoveel meer in dat het ook wel een superfood wordt genoemd. Zelf ben ik niet altijd zo bezig met supergezond eten (geen tahoe of zeewierburger voor mij), maar van de citroen heb ik het idee dat ik er makkelijk snel een stuk gezonder van wordt. Bijvoorbeeld door een schijfje ervan in mijn thee te doen. Verder gebruik ik citroenen ook voor wat simpele schoonmaakklusjes en op het terras verjaagt het boompje ook nog eens de muggen. Al met al voor mij genoeg redenen om er destijds één aan te schaffen.

Zet je citroenboom niet in je warme huiskamer

De citroenboom komt uit warmere streken en houdt van licht. Veel licht. Zowel in de zomer als in de winter. Je zou denken dat het boompje het daarnaast ook altijd lekker warm wil hebben. Maar dat is niet zo. De citroenboom komt behalve in tropische oorden ook voor in mediterrane streken waar de temperatuur tijdens de winter net onder het vriespunt kan dalen. Daar kunnen ze dus tegen. Sterker nog, in de winter willen citroenbomen het ook echt kouder hebben. Zet een citroenboompje dus niet in je warme huiskamer in de winter, maar juist in een wat koudere omgeving als een serre, een gang of bijkeuken.

Mijn citroenboom zie je hiernaast. Deze staat dus nu in de winter in de kas: volop in het licht én in de kou!

Verzorging van citrusplanten in een notendop:

♥ In de winter zet je de plant op een koudere plek en geef je minder water,
zeker NIET de kluit volledig laten drogen (zoals her en der wel op internet staat!).
♥ De kluit mag namelijk NOOIT uitdrogen en moet altijd vochtig blijven.
♥ De plant houdt echter niet van natte voeten (dan krijg je wortelproblemen),
dus zorg wel dat de plant altijd in een pot met een gat staat.
♥ Geef liever regenwater dan leidingwater want deze planten houden niet van kalk.
♥ Geef extra voeding in het groeiseizoen (april t/m september).
Zo hou je mooi groen blad en blijven de vruchten groeien.
♥ Verpot het boompje om de drie tot vijf jaar; dit kan het hele seizoen door.
In het voorjaar kan je snoeien.

Zaaien of kopen?

Citroenplan_greetz-onlineNu kan je natuurlijk een zaadje in de grond stoppen. Superleuk, maar dan duurt het nog wel drie tot zes jaar voor je vruchten hebt. Wil je sneller resultaat, koop er dan een. Bij Greetz verkopen ze online, behalve die leuke ansichtkaarten, ook bloemen en planten. Daar kwam ik deze mooie Citrus op Stam tegen. De vruchten van deze citroenboom zijn decoratief, en wat zitten er super veel aan!!

De planten worden in een mooie doos vers van de veiling bij je thuis bezorgd, de strakke witte pot zit erbij. En als je het niet voor jezelf maar voor iemand anders besteld, kun je er ook nog een persoonlijke boodschap op een kaartje bij laten zetten.

Geen zure gezichten bij de ontvanger van zo’n leuke verrassing lijkt me zo!

Tuinblog