viburnum-bodnantense

Viburnum bodnantense ‘Dawn’: mijn roze wolk is onderweg!

Mijn roze wolk is onderweg! En dan bedoel ik niet dat er een nieuwe baby komt (nee, die tijd ligt al weer even achter ons), maar ik doel op mijn Viburnum bodnantense ‘Dawn’ –  struiken. De knoppen hiervan staan op dit moment allemaal op uitbarsten. Het is dus nog even wachten….maar het vooruitzicht van al dat roze maakt me nu al blij.

Dappere roze bloemen

De Viburnum is een struik die in de winterperiode (november  – februari) subtiele roze bloemetjes geeft op de dan nog kale takken. De bloemetjes beginnen roze en verkleuren dan naar lichtroze. Een prachtig gezicht! Want als er in de winter verder weinig te beleven is in de tuin is het zó mooi om naar deze dappere roze bloemen te kijken. Hoe eigenwijs kun je zijn als plant? Als alle andere planten (nog) geen zin hebben, stelen zij de show.

Daarom heb ik de drie struiken dichtbij het huis voor het raam gezet. Zo kan ik, juist in de winter, vanachter mijn bureau er extra van genieten. De  bloemetjes geuren heerlijk, maar daar merk je binnenshuis natuurlijk weinig van. Maar een ommetje kun je er zeker voor maken.

Onopvallende struik in de zomer

De kweker waar ik ze kocht, vond deze plant maar niks. Hij raadde het bijna af ze te kopen. De rest van het jaar is de stuik n

amelijk weinig spectaculair.  Maar goed, de roze wolk in de winter geeft mij zo’n plezier dat ik zijn saaie gedrag er graag bij op de koop toeneem. En ja, dat soort simpele groene vulling heb je nou eenmaal ook nodig in je tuin!

Snoeien Viburnum niet nodig, wel mooier

De struik wordt maximaal een meter breed en zo’n 2.50 meter hoog. De takken groeien wat rommelig omhoog en de struik heeft hierdoor de neiging om er na een paar jaar wat verwilderd uit te zien. Hoewel snoeien op zich niet nodig is, doe ik dat dus wel om de vorm er een beetje in te houden. En tot op heden lukt dat prima.

Net als alle andere winterbloeiers snoei je deze struiken na de bloei. Dus ongeveer in maart. Zou je het voor de winter doen dan mis je de bloei omdat je dan alle bloemknoppen weg hebt gehaald. Even wachten dus nog.

Net zoals ik mijn fruitbomen snoei, start ik bij deze Viburnum altijd met mijn ‘Simpele-Snoei-Rijtje‘ bestaande uit 3 stappen:

Onthoud mijn ‘Simpele-Snoei-Rijtje‘!
* Dode takken
* Kruisende takken
* Te lange takken inkorten

Daarna snoei ik bij deze struik nog enkele takken tot bij de grond af. Dat doe ik elk jaar en zo wordt de Viburnum niet te groot, blijft de vorm mooi én bloeit hij elke winter weer volop. En mocht je toch nog wat takken ‘fout‘ snoeien, geen punt, die groeien wel weer aan.

Succes ermee!

Tuinblog

 

 

 

Redactie Tuinblogger