Met deze coniferen maak je een mooie haag

Een mooie dichte groene haag in je tuin nodig? Denk eens aan coniferen. Deze groenblijver zie je misschien wat minder dan vroeger in tuinen, maar dat is echt ten onrechte. Een conifeer zorgt als geen andere haagboom snel voor veel privacy in je tuin. Het dempt omgevingsgeluid en er is flink wat te kiezen als het gaat om kleur, vorm en groeiwijze. Van geelgroen tot blauwgroen en van dunne naaldachtige bladeren tot meer brede platte bladeren. En nog een voordeel: het onderhoud is eenvoudig. Lees meer over veelzijdige coniferen in deze tuinblog.

Coniferen in soorten en maten

Wereldwijd zijn er honderden soorten coniferen ( betekenis ‘kegeldragers’). Het kan zowel een boom als een struik zijn. Dat hangt maar net af of er gesnoeid wordt. Wanneer je een conifeer zijn gang laat gaan, kan het een echte boom worden.

Er zijn er die echt enorm kunnen worden. Mooi voorbeeld is de Italiaanse cipres. De slanke boom uit het gebied rond de Middelandse zeegebied die wel 25 meter hoog kan worden, heb je vast wel eens gezien. Maar de Sequoia, de Kustmammoetboom slaat alles. Het is de hoogste boom ter wereld. Ik zag ze ooit in Amerika en grappig voor zo’n mega grote boom: ook die dragen mini ‘kegeltjes’.

Welke conifeer als haag gebruiken?

De ene conifeer is de andere dus niet. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en als je een conifeer als haag wilt toepassen, let dan even goed op want ook hiervoor is de ene soort meer geschikt dan de ander. Twee 2 populaire soorten die goed als haag te gebruiken zijn: de Thuja en de Cipres.

Thuja, een populaire coniferenhaag

Thuja, ook wel de ‘Levensboom’ genoemd is de meest populaire soort. Waarom? Het grote voordeel van deze conifeer is dat deze tot in het oude hout stevig kan worden teruggesnoeid en dan groeit hij toch gewoon weer aan. Afhankelijk van je persoonlijke smaak in kleur en blad en hoe snel je je haag dicht wilt hebben, is er altijd een die past in jouw tuin.

  • Thuja occ Brabant: snelgroeiend, compact, lichte geelgroene kleur, bronzen herfsttint.
  • Thuja occ Smaragd: langzaamgroeiend, hele jaar door levendig groen, piramidevorm.
  • Thuja Plicata Martin: Kan erg groot worden, blijft hele jaar (donker) groen, ruikt lekker!
  • Thuja Plicata Gelderland: snelgroeiend, groot, rode schors en mooie groene bladeren.

Cipres : Dwergcipres, Califorische Cipres of Leylandcipres

Laat de naam van de dwergcipres je niet op het verkeerde been zetten. Er zijn soorten van deze ‘dwerg’ die een behoorlijke reus kunnen worden! Even goed checken dus. De Californische Cipres is net als de Californische zon prachtig goudkleurig en wil je heel snel heel veel privacy dan is de populaire Leylandcipres geschikt.

Mooie coniferen.nl

Er zijn dus nogal wat soorten coniferen om een mooie haag mee te maken. Welke je het best kiest hangt af van je maat tuin en je persoonlijke smaak. En de mooiste coniferen vind je natuurlijk op, de naam zegt het al op mooieconiferen.nl ! Je bestelt bij deze specialist in conifeerhagen je haag eenvoudig online. Ze leveren door heel Nederland. Kom je er niet uit of twijfel je welke soort het beste in jouw tuin past? Check dan hun site voor meer informatie of bel ze voor advies (0)6 44 24 15 86.

Wanneer en waar aanplanten?

Je plant de haag dan het best tussen november en half april. En let dan wel even op waar je ze plant, je wilt geen gedoe met je buren natuurlijk. Een boom moet volgens de wet minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Lees ook mijn blog Zo plaats je een schutting volgens de regels.

Groene groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog bevat gesponsorde elementen
Photocredits: Tuinblogger, Gabriel Tovar , Siebe Warmoeskerken, Alexey Suslyakov
, Manuel T, Hans