Basaltsplit de mooie donkere halfverharding

Basaltsplit is een tuinsplitsoort die je op verschillende manieren in je tuin kan verwerken. Het is populair om een oprit of parkeerplaats aan te leggen, maar je ziet het ook als sierbestrating steeds vaker. Basaltsplit wordt gevormd door lava dat is gestold en je herkent het aan de donkere kleur. Een van de grote voordelen van basaltsplit is dat het kleurvast is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kleur verandert na een heftige regenbui of door de seizoenen heen. Wanneer het nat is buiten kleurt de basaltsplit weer naar diep zwart.

Wat is basaltsplit?

Basaltsplit is een stollingsgesteente dat wordt gevormd wanneer lava snel afkoelt. Het wordt dus logischerwijs ook vooral gevonden in gebieden met een hoge vulkanische activiteit. De meeste basaltsplit die wij hier gebruiken, is afkomstig uit Duitsland. Zelf zag ik ooit de mooiste basaltrosten in het zuiden van IJsland (Reynisfjara). Heel bijzonder dat ruige, uitgestrekte zwarte zandstrand en de rotsen met in bijzondere vormen uitgehouwen basaltblokken.

Je herkent het tuinsplit aan een fijnkorrelige textuur. Het is een gebroken natuursteen en een van de zwaarste soorten gesteente die er is. Het woord “basalt” komt dan ook van het Latijnse woord voor “zware steen”, en dat is niet voor niets dus.

Waar kun je basaltsplit voor gebruiken?

Basaltsplit wordt als tuinsplit voor verschillende toepassingen in de tuin gebruikt. Het is een populaire keuze voor opritten en parkeerplaatsen, maar wordt ook vaak als sierbestrating gebruikt. Als pad of als perkje bijvoorbeeld. Het materiaal heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen die het hiervoor geschikt maken. Het is een sterke, duurzame steensoort die perfect is voor het bedekken van onregelmatige en ruwe oppervlakken. Daarnaast wordt basaltsplit als waterdoorlatende halfverharding ook vaak gebruikt om erosie en wateroverlast tegen te gaan. En als je er worteldoek onder legt, kan het helpen om minder onkruid te laten groeien.

Mooi én praktisch

Behalve dat basaltsplit je op een goede manier helpt de drainage in je tuin te verbeteren, is het vooral ook erg mooi om te zien en geeft het elke tuin een chic uiterlijk. Het past ook helemaal in de tuintrend waarin je veel grijs (aangevuld met heel veel mooi groen) terugkomt. Basalt op een mooi pad is heel mooi naast een volle groene border vol vaste planten!

Veel mensen denken dat basaltsplit duur is. Maar niets is minder waar! Basaltsplit is eigenlijk heel betaalbaar en kan dus door iedereen worden gebruikt in de tuin. En dat kun je natuurlijk door een vakman laten leggen, maar dat hoeft niet. Het is ook voor ”doe het zelvers” heel goed te doen om zelf in je tuin te brengen.

Bestel basaltsplit online

Je kunt basaltsplit hiervoor online bestellen en bij je thuis laten leveren. Het wordt dan geleverd in big bags en per zak staat aangegeven hoeveel vierkante meter je ermee kunt aanleggen. Ook voor accessoires die je nodig hebt bij het gebruik van basaltsplit kun je online terecht. Bijvoorbeeld voor een anti worteldoek of splitplaten.

Wanneer je het basaltsplit ontvangt heeft het altijd een grijzige stoflaag. Deze laag zal door de regen wegspoelen, waardoor er een donkergrijze/zwarte kleur overblijft. Zorg er dus voor dat je de basaltsplit niet onder een afdakje of in een schuurtje legt. Wil je dat toch liever, spuit het dan regelmatig schoon spuit om de stoflaag te laten verdwijnen.

Wat is basalt split?

Basalt split is een soort grind dat wordt gemaakt van gesteente afkomstig van vulkanische activiteit. Het gesteente heeft een donkere kleur en heeft meestal een hoekige vorm. Het is een duurzaam materiaal dat veel wordt gebruikt in de tuinbouw voor opritten, paden en decoratieve doeleinden.

Hoeveel basalt split per m2?

Hoeveel basalt split je nodig hebt per vierkante meter hangt af van de gewenste laagdikte. Over het algemeen wordt een laagdikte van 5 centimeter aanbevolen voor loopoppervlakken en een laagdikte van 10 centimeter voor opritten en parkeerplaatsen. Voor een laagdikte van 5 centimeter heb je ongeveer 75 kilogram basalt split per vierkante meter nodig en voor een laagdikte van 10 centimeter heb je ongeveer 150 kilogram per vierkante meter nodig.

Wat is beter split of grind?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het beoogde gebruik en de gewenste uitstraling. Split heeft meestal een hoekige vorm en creëert daardoor een stabiel oppervlak voor bijvoorbeeld een oprit. Grind heeft meestal een rondere vorm en kan daardoor beter gebruikt worden voor decoratieve doeleinden, zoals in bloembedden. Qua onderhoud is grind iets eenvoudiger te reinigen dan split.

Wat is duurder split of grind?

Over het algemeen is split iets duurder dan grind, omdat het proces van breken en zeven van de stenen meer tijd en energie kost. Echter, de prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke soort split of grind en de locatie waar het gekocht wordt. Het is aan te raden om prijzen van verschillende leveranciers te vergelijken om de beste deal te vinden.

Succes!

handtekening tuinblogger

Fotocredits: Tuinblogger, Denys Nevozhai, Nans K, Chris F, Matt Hardy
Deze blog bevat gesponsorde elementen.