Zo bouwden wij onze kapschuur / kippenhok

Vorig jaar bouwden wij helemaal zelf een prachtig kapschuurtje / kippenhok in onze tuin. Superveel werk, maar wat werd het mooi. Ik was zelf vooral trots op het kijkluikje dat precies werd zoals ik vooraf had bedacht. We hebben er jammer genoeg zelf niet lang genoeg van genoten omdat we ons huis verkochten. Met toen goede redenen, maar nu vaak spijt van….. maar goed, het is zoals het is!! Ooit vinden we een nieuwe droomplek en bouwen we opnieuw deze schuur….. De nóg betere versie dan welteverstaan, versie 2.0 🙂 mét stroom en iets dikkere palen.

Inspiratie en goed gereedschap

Om te komen tot ons bouwwerk, hebben we heel wat youtube-filpmjes bekeken om inspiratie op te doen en de slimste dingen nagemaakt. Alles zelf gedaan, maar wel met goed gereedschap. Want goed materiaal en gereedschap is echt het halve werk. Dus: stevig roestvrij beslag, hardhouten onderlatten en super makkelijk te monteren metalen zwaluwstaart-platen als dak. En zonder scherpe zaag en goede slagschroefmachine kom je natuurlijk ook nergens. Het eindresultaat mocht er dan ook wezen.

Onze kippenhok – tips

  • Maak een bodembedekking van tegels met zand erover. Makkelijk schoon te maken. Beter dan de blubbertroep met gaten die je krijgt als je kippen op aarde houdt. Leuk als je ze er net in stopt, maar dat blijft echt maar zo kort mooi.
  • Hang binnen in het hok een mooie dikke zitstok met plank eronder. De zitstok moet niet rond, maar vierkant zijn met goed afgeronde hoeken. Een mestplank eronder is ideaal om je hok schoon te houden.
  • Maak alles demontabel om makkelijk schoon te maken!
  • Ook praktisch, maak het op hoogte. Zo hoef je nooit meer op je knieën om je kippenhok schoon te maken. Gewoon rechtop staan, deur open, bezem erdoor, spuit erover en klaar!
  • Hang in een vogelvoerhangertje elke dag wat anders voor ze. Een appel, wat groen van een bos wortelen of wat groens uit de tuin. Zo zijn ze even bezig om het eten eruit te halen en voorkom je dat ze zich gaan vervelen.
  • Erg handig zijn de op te hangen water- en voersystemen die je op kan hangen. Die werken echt prima!! Het voer wordt zo niet verspild en het water wordt zo niet vies.
  • Maak ook in de buitenren we mooie zitstokken. Daar maken ze veel gebruik van.

En nog even samengevat in een filmpje:

Klusze!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger