Houten tuinmeubelen goed onderhouden doe je zo

Overweeg je om een houten tuinset te kopen? Misschien heb je al een loungeset voor in de tuin en ben je toe aan iets nieuws. Wat de reden ook mag zijn, je bent niet zonder reden op deze pagina terecht gekomen. Waarschijnlijk wil jij graag weten waarom een houten tuinset onderhouden van belang is voor de levensduur van het tuinmeubilair. Hoewel een tuinset in diverse houten afwerkingen verkrijgbaar zijn, verdienen ze allemaal aandacht. En al helemaal als ze veel of zelfs het hele jaar buiten staan. In dit artikel delen we een aantal handige onderhoudstips voor houten tuinmeubelen. Lees je verder?

Voorkom algen, rot en schimmel

Houten meubilair is verkrijgbaar met verschillende afwerkingen, zoals gebeitst, geolied of gelakt. Teakhouten meubels worden over het algemeen minder vaak behandeld, omdat men het mooi vindt dat de meubels een vergrijsde look krijgen. Daar is wel iets voor te zeggen. Maar houten meubels van relatief mindere kwaliteit dienen wel vaker gelakt of gebeitst te worden om ze in goede staat te houden. Als je dit niet doet, kan onbehandeld hout op termijn voor grote problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan verkleuringen, algen, rot en schimmel. Bovendien zal het ook invloed hebben op de levensduur van je houten tuinmeubelen, waardoor je sneller genoodzaakt bent om de tuinset te vervangen voor een nieuw exemplaar. En dat wil je liever niet. Niet voor je portomonnaie en niet voor het milieu.

Tuinset behandelen

Als je van plan bent om jouw tuinmeubelen te behandelen tegen de invloed van weersomstandigheden, dan heb je vaak de keuze uit een beits of een olie. Je kunt een tuinset ook behandelen door te lakken. De lak vormt als het ware een laagje over het hout, wat het risico vergroot dat het meubilair op termijn gaat rotten, barsten of brokkelen. Ook is het lakken van tuinmeubilair niet bepaald milieuvriendelijk te noemen, want in de meeste lakken zitten schadelijke stoffen. Daarom focussen we ons op de overgebleven keuzes, namelijk door te kiezen voor een beits- of oliebehandeling.

Ook voor tuinhuizen, kippenhokken of andere houten elementen zoals bijvoorbeeld een kapschuur in je tuin is beits een goed idee!

Tuinset behandelen met beits

Het beste kun je kiezen voor een beits op waterbasis, want dan zit er geen chemisch oplosmiddel in het product. Beits dringt voor een deel in het hout. Hierdoor zal beits minder snel gaan brokkelen of barsten, dit in tegenstelling tot lak.

Tuinset behandelen met olie

Een olie trekt helemaal in het hout. Met een oliebehandeling komt de meest natuurlijke kleur van het hout naar boven. Doordat er geen laagje op het hout zit, heb je sneller kans op een kras of een buts in het hout zelf. Houd er dus rekening mee dat olie een minder lange bescherming biedt, maar dit valt in principe snel te verhelpen met een nieuw laagje olie.

Geniet er lang van!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Dit artikel bevat gesponsorde elementen
Fotocredits: Tuinblogger, Athena
, Markus Spiske via Pexels