Hemelse Hortensia’s

Kijk! Zo kom je nog eens ergens. Vorige week werd ik als Tuinblogger uitgenodigd op een grote hortensiakwekerij in Maasland. En wat heb ik genoten! Enorm veel leuke mensen ontmoet (met allemaal dezelfde passie voor bloemen en planten) én ik heb bijzondere hortensia’s mogen bekijken. Dus niet alleen de welbekende blauwe en roze bollen, nee, echt fantastische nieuwe soorten die je als consument (nog) niet zo snel ziet.

Wat je noemt een middag vol Hemelse Hortensia’s!

Waar Holland goed in is!

hortensia-als-kraamkadoEn terwijl je door de enorme – high tech kas van kwekerij P. van Geest loopt, kun je niet anders dan trots zijn. Trots dat we hier in Nederland zo goed in zijn. Van de 47 miljoen planten die in Europa jaarlijks gekweekt worden, komen er maar liefst 22 miljoen uit Nederland! Het is de nummer 5 potplant van Nederland en inmiddels de nummer 7 snijbloem.

En wat een diversiteit, daar is zoveel mee te doen! Van het gebruik van de mooie witte bollen op bruiloften tot de roze of blauwe hortensia – afhankelijk van het geslacht van de baby –  als kraamkado. Superleuk idee toch?

Hortensia als tuinplant, kamerplant of snijbloem

Voor de verschillende doelen, worden dus logischerwijs verschillende soorten gekweekt. Zelf hou ik natuurlijk het meest van de tuinplant-variant. Maar de speciaal voor de bloemisten gekweekte snijbloemen, waren tijdens dit bezoek toch wel het meest spectaculair. En hoewel  dus niet bedoeld voor in de tuin, heb ik inmiddels stekjes van de bos die ik meekreeg in de kas staan 🙂 En dat is de rood-groene snijhortensia ‘Magical-greenfire‘. Zó apart en groot, echt nog nooit zoiets gezien. Als de stekjes lukken, zet ik ze gewoon in de tuin en dan maar zien waar het schip strand 🙂

 

Goed voor de luchtvochtigheid 

Behalve al het moois dat we te zien kregen, werd nog uitgelegd welke positieve invloed de kamerhortensia op het binnenklimaat van een woning of een kantoor kan hebben. En eigenlijk wel logisch, de hortensia is natuurlijk een plant die héél veel water nodig heeft en opneemt én tegelijkertijd dus ook weer afgeeft. En met al die droge luchten in moderne huizen en kantoren, is het neerzetten van een hortensia dus echt een goed idee voor je welbevinden.

Natuurlijk dan wel goed water geven en niet óp de verwarming zetten 🙂

 

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

 

 

 

 

Met dank aan kwekerij P. van Geest,  Alpha Communications en Royal Flora Holland.