lente-krokussen

Geef je gazon een opbeurende lente-kuur!

Nu de echte strenge wintervorst weer terug lijkt te zijn naar Rusland, komt héél voorzichtig de lente in het vizier. Natuurlijk kan het de komende tijd nog steeds wel gaan vriezen, maar de -15 zullen we toch niet meer gaan halen.

Gazon in winterdip?

Het gazon ziet er hier alleen na deze winter niet meer uit. Door de zware oostenwind liggen overal afgebroken takken en door de héle tuin zie je voetstappen en looproutes van spelende kinderen die hebben genoten van de sneeuw en het ijs. Natuurlijk, je zou ze kunnen vragen om tijdens vorst niet over het gras te lopen. Maar als je eindelijk weer eens op de sloot kan schaatsen, ga je daar natuurlijk wel in een rechte lijn naar toe. En geef ze eens ongelijk!

De plekken in het gras die er nu nog een beetje fris groen uitzien, blijken bij nadere inspectie mos. Het enige lichtpuntje in het gras waar ik blij van wordt, is een klein krokusje dat als eerste nu tussen al dat mos in bloei staat. Afijn, aan de slag dus!

Werk aan de winkel voor een groene grasmat

Het gazon hier heeft dringend kalk en mest nodig om bij te komen en weer sterk en gezond het nieuwe seizoen in te gaan. Nu, aan het begin van de lente (net na de vorst), is een hele goede periode om hiermee aan de slag te gaan. Ik start met kalk strooien en dan over een week of 6 verticuteer ik het gazon en strooi ik er mest bij.

Stap 1: nu kalk strooien!

Kalk verbetert de bodemstructuur en gaat verzuring van de grond tegen. Hierdoor neemt je gras beter voeding op, wordt mosvorming voorkomen én ziet het er straks dus weer mooi groen uit. Je hebt kalk in diverse vormen; als poeder of als korrels.Zefl gebruik ik graag korrels, dat stuift niet zo!

Strooi de kalk gelijkmatig uit. Dat kan met een meststrooier voor de perfectionisten onder ons, maar dat kan natuurlijk ook gewoon met de hand. Laat de korrels rustig liggen wachten op wat regen. Komt die er niet op korte termijn? Sproei dan een beetje water erover zodat de kalk nóg sneller door de grond wordt opgenomen en zijn werk kan gaan doen.

Stap 2: Verticuteren en mesten

Mijn volgende stap over een week of 6 (dus zo half april) is verticuteren. Daarna strooi ik er een goede gazonmest op. Biologische gazonmest kun je het hele jaar door gebruiken. Het strooit makkelijk weg en bevat al de voedingsstoffen die nodig zijn om je grasmat er weer mooi groen uit te laten zien.

Stap 3: Regelmatig maaien

Wanneer de temperaturen weer standaard boven de 12gr. zijn, komt de grasmaaier uit zijn winterslaap en maaien we het gazon elke week. In de zomer soms wel twee keer. Sommige stukken gras laten we lekker gaan en houden we juist zo ‘arm‘ mogelijk. D.w.z. geen kalk, geen mest en maar één keer per jaar maaien en het maaisel afvoeren. De paden ertussen verzorgen we dan weer wel zoals hierboven beschreven. En zo ontstaat een mooi contrast. Leuk toch!

strooize!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

1 Comment

Comments are closed.