Grasmaaier uit winterslaap? Zo doe je dat!

Na vijf lange wintermaanden rust was het afgelopen weekend weer zover: de grasmaaiers mochten weer van stal. Meervoud ja, na de eerste jaren met een gemotoriseerde loopmaaier onze tuin te hebben bijgehouden , is een jaar of zes geleden ook een zitmaaier aangeschaft. Lekker meters maken en baantjes trekken: “Nothing beats the smell of freshly cut grass” , daar kan ik zelfs mijn tuinknecht voor wakker maken.

Grasmaaier in winterslaap

gras-strakke-baan
Altijd weer mooi, strak gemaaide banen tussen het hoge gras!

Voordat we aan de slag kunnen, moeten we wel eerst de machines aan de praat krijgen. En dat heeft meestal wel wat voeten in de aarde voor onze loopmaaier. Deze Japanner is inmiddels niet meer de jongste en heeft zeker in deze fase extra aandacht nodig. Wat we in het recente verleden ook probeerden met het aantrekkoord, de choke en gashendel: onze maaier was na de winterslaap niet wakker te krijgen.

En dan, uit winterslaap?

Gelukkig kreeg ik van mijn vader twee jaar geleden een gouden tip. Mijn grootouders hadden vroeger een autogarage en de basics over motoren en motoronderhoud zijn dan ook in de familie bewaard gebleven. En toegegeven, we doen het nu een paar jaar en het werkt verbluffend goed. Wij krijgen onze oude grasmaaier altijd snel uit zijn winterslaap!

Het geheim van de tuinblogger!

Heel eenvoudig. Je haalt de bougie uit de maaier en doopt hem heel licht even in de benzine. Daarna terug de motor in, aan de slag met het trekkoord en na een paar keer flink trekken komt het geheel tot leven. De benzine zorgt er voor dat het vonkje van de bougie direct een vlam geeft en de motor gaat lopen (dat is onze theorie). Tijdens de winterslaap is alles natuurlijk langzaam opgedroogd daar binnen en enige uitwendige hulp is dan welkom. Gouden tip dus, het voorkomt een lamme arm van het  “maaiertrekken” en je tuin ziet er in no-time weer top uit.

En daarna? Mmmm, lekker maaien en weer een mooi gazon. Wij weten weer waar onze weekenden aan op gaan de komende maanden.

Maaize allemaal,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger