gras-schoenen-sportief

Een mooie grasmat met graszoden

Wist je dat er meer dan meer dan 8000 soorten gras bestaan? Gras behoort tot een van de grootste planten families. Soorten als bamboe, rijst en tarwe behoren er ook toe. Overal waar je buiten om je heen kijkt zie je gras. Van de strakke grasmat bij de buren (altijd groener daar) tot in de rommelige bermen langs de snelweg. Heb jij plannen om een nieuw gazon aan te leggen? Lees dan even verder. In deze tuinblog lees je meer over de mogelijkheden voor graszoden in jouw tuin.

Zaaien, graszoden of kunstgras?

Als je een nieuwe grasmat gaat aanleggen, heb je de keuze om te gaan zaaien of om graszoden aan te leggen. Met graszoden heb je direct resultaat en je legt het er eenvoudig in. Zaai je gras, dan is dat weliswaar goedkoper, maar onkruid steekt sneller de kop op en dat zorgt voor extra werk om allemaal weg te krijgen.  Wil je helemaal weinig werk en gaat het om een klein stukje of een stukje in de schaduw? Overweeg dan eens om een stuk gras niet te maaien of om kunstgras aan te leggen. Of je kan grastapijt bestellen bij grasexpert.com

Gras is toch gras?

Op internet kom je verschillende allerlei namen voor graszoden tegen, “speelgras”, “siergras”, “sportgras”, “topgras”, “premiumgras”……. Elk gras onder welke naam dan ook bestaat meestal uit een mengel van dezelfde grassen die van nature goed groeien in het Nederlandse en Belgische klimaat. Nu vraagt een sportgrasveld om een steviger gras dan een klein stukje siergras in een achtertuin waar nauwelijks op gelopen wordt. In het ene mengsel zit dus meer van een bepaald soort gras dan in het andere mengsel. Even kort op een rij wat de meeste gebruikte soorten zijn voor allerhande grasmengsels:

  • Veldbeemdgras (Poa pratensis)
  • Roodzwenkgras (Festuca rubra)
  • Engelse raaigras (Lolium perenne)  
  • Struisgrassen (Agrostis capillaris)           

De verschillende mengels van deze grassoorten vormen sterke graszoden en vullen elkaar goed aan. Het Engels Raaigras komt als eerst op en zorgt voor dikke pollen. Het Veldbeemdgras wortelt fijn en oppervlakkig en geeft stevigheid aan de mat. Het Roodzwenkgras zorgt vervolgens voor een mooie volle mat. En tot slot het Struisgras, een mooi fijn gras, dat voor nog meer volle pollen zorgt.

Lampepoetsersgras-borderbloei-dauw-ochtend-herfst
Lampepoetsersgras in mijn eigen tuin. Prachtig in de herfst met de dauw nog op de aren!

Grasmengsels

Afhankelijk van de grond en de ligging van je gazon zal een van de grassen overheersen. Veldbeemdgras is sterk en wordt eigenlijk voor elk type grasveld gebruikt. Het roodzwenkgras doet het goed in de schaduw en kan ook op arme, droge zandgrond en kleigrond groeien. Het Engelse raaigras zie je niet zo snel in nette vaak gemaaide gazons, maar komt dan vooral weer voor in gras waar veel op gelopen wordt. Dit in tegenstelling tot struisgras dat veel minder tegen belopen kan, wel zeer kort gemaaid kan worden en daardoor weer heel geschikt is voor siergazons.

Waarvoor gebruik jij je grasmat?

Deze soorten grassen worden dan in verschillende verhoudingen gemengd.

  • Siergazon : voor als er nauwelijks op het gazon gelopen wordt en het gras veel en kort gemaaid wordt. Hierin zitten vooral veel fijne grassoorten zoals roodzwenkgrassen en struisgrassen.
  • Schaduwgazon: voor plekken waar minder licht komt. Hierin zit behalve veldbeemdgras ook vaak roodzwenkgras.
  • Sportgazon/ Speelgazon : voor een mat die tegen veel lopen, spelen en een stevig potje voetbal kan. Hierin zitten naast wat fijne grassoorten zoals roodzwenkgras, struisgras ook veel veldbeemdgras en Engelse raaigras.

Onderhoud bepaalt ook de look

Afhankelijk van het gebruik en hoe je wilt dat het eruit ziet, kies je dus bij een goede kweker het juiste mengsel. Echter, het onderhoud bepaalt uiteindelijk voor een groot deel hoe strak je grasmat eruit ziet en of het meer een speelgras- dan siergraslook heeft. Want als je een siergrasmat niet continu maait en bijhoudt (dus verticuteert, mest, kalkt en de randjes strak steekt) ziet het er in no-time uit als wat rommeliger en hoger speelgras.

Wanneer graszoden leggen ?

Hoewel je – zolang het niet vriest – eigenlijk het hele jaar door wel graszoden kan leggen, doe je dat toch het best wanneer de temperatuur boven de vijftien graden is. Dan kunnen de matten namelijk nog goed wortelen. Bij voorkeur dus ergens tussen mei en oktober en liever niet in de wintermaanden.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger