zaden-oogsten-tuinblog

Zaden oogsten doe je zo!

De zomer nadert en de herfst staat voor de deur. Tijd om zaden te oogsten. Het leuke van eigen geoogst zaad is dat het soms nét weer anders uitpakt dan je dacht. Je weet namelijk nooit waarmee de bloem bestoven is. Wil je dus zeker weten dat je bijvoorbeeld volgend jaar echt alleen weer witte lathyrus in je tuin krijgt, dan kun je beter een zakje zaad in de winkel kopen.

Zaden uitzoeken

Ik verbaas me altijd over de hoeveelheid zaad die een enkele bloem je levert! Gigantisch. Je hoeft natuurlijk niet alles te bewaren. Wat moet je er mee? Je hebt echt snel te veel. Bedenk dus van welke bloem je zaden je wilt bewaren en laat vervolgens aan het eind van de bloei een paar bloemen staan om het zaad te laten rijpen. Ik doe dat bijvoorbeeld nu met de lathyrus. Dan haal ik alle inmiddels lelijke planten weg op één na. Daar krijgt het zaad dan de kans verder te rijpen en dan kan ik het oogsten voor volgend jaar.

Zaden oogsten

Droogbloem-papaver-somniferum-zaaddozen-tuin-tuinblog-bloementuin

Je moet zaden niet te vroeg oogsten, ze moeten echt helemaal rijp zijn! Dat kun je vaak op meerdere manieren zien óf horen. De zaden zijn bruin én laten makkelijk los . Of – bijvoorbeeld bij de vruchtdozen van papavers en vingerhoedskruid-  je kan het horen als je ze beweegt. Ze klinken als mini-samba-ballen 🙂 .

Zaden drogen

Nadat je de gewenste zaden hebt verzameld, spreid je ze uit in bijvoorbeeld een lege bak (of een krant) en laat je ze drogen. Ik doe dat meestal ergens op een beschut plekje in de kas, dat gaat supersnel want daar kan het nu nog steeds wel warm zijn. De deuren van de kas laat ik dan open, want er moet wel een beetje lucht bij. Anders gaat het zaad schimmelen. Bloemen waarvan de zaden nog niet goed loslaten en die ik te vroeg geplukt heb, leg ik ook nog wel eens in de kas om alsnog te laten rijpen. En zonnebloemen hang ik altijd op hun kop voordat de zaden helemaal rijp zijn. Zou ik ze in de tuin laten staan, dan is alles door de vogels al opgegeten voor ik ze kan oogsten.

Zaden bewaren

Eenmaal goed droog maakt het niet zoveel uit waarin je de zaden bewaart. Ik gebruik van alles door elkaar: van plastic bakjes met deksel van de Chinees tot glazen jam-potjes en enveloppen. Daarna zet ik dat alles in een grote afgesloten plastic bak droog en koel in de schuur weg. En dan is het weer wachten op het nieuwe zaai-seizoen. En altijd weer leuk om dan steeds te kijken wat er dan maand voor maand weer gezaaid kan worden uit mijn plastic ‘schatkist‘.

TIP: “Zet om het jezelf makkelijk te maken niet alleen op de enveloppe of etiket wàt het is, maar ook gelijk wanneer je het zaad kan zaaien en hoe. Dat scheelt weer uitzoeken!”

Zaad in alle soorten en maten

Net zoals de diversiteit in bloemen is ook het zaad er in alle vormen en maten. Het ene nog mooier dan het ander (niet voor niets worden

echinea-zaden-tuinblogger
Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger

1 Comment

Comments are closed.