De tulpentijd komt er weer aan!

Nederland is wereldwijd bekend om z’n snijtulpen. Jaarlijks worden er zo’n 2 miljard tulpen geproduceerd. De vrolijke bloemen worden geëxporteerd naar haast elk land in de wereld. Er zijn meer dan 3.000 verschillende soorten in tientallen kleuren en kleurschakeringen. Vandaag zou de nationale tulpendag zijn. Helaas gaat deze dag dit jaar door corona niet door. Maar je hebt natuurlijk wel de komende tijd volop de mogelijkheid om deze geweldige kleurrijke bloem in huis te halen.

tulp

Nationale Tulpendag

Vanaf januari breekt tulpentijd aan en is deze vrolijke voorjaarsbloem ruim 100 dagen volop verkrijgbaar. In 2021 valt Nationale Tulpendag op 16 januari.  Normaal gesproken zouden kwekers dan voor het 10e jaar op rij een reusachtige pluktuin aanleggen op de Dam in Amsterdam met ruim 200.000 tulpen. Het evenement trekt zo’n 20.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Vanwege Corona is zo’n massaal tulpenfeestje in Amsterdam helaas niet verantwoord. Zie voor een terugblik op Nationale Tulpendag 2020: https://youtu.be/6AmCMbDuhwE

Eigenwijze tulpen

Een vaas vol tulpen zorgt voor een beetje leven in de brouwerij. Ze groeien nog vaak een klein stukje door en gaan lekker eigenwijs over de rand van de vaas hangen. Wil je ze zo lang mogelijk rechtop hebben staan? Zet ze dan na aanschaf een half uurtje in de vaas met het inpakpapier of -hoes er nog strak omheen. Dan hebben de stelen zich volgezogen met water, zijn ze steviger en kun je het papier verwijderen. Je kunt ook kiezen voor een hoge (glazen) vaas, die steun biedt aan de stelen.

tulp

Voorjaarsmix

Tulpen zijn vriendjes met iedereen, ook met collegabloemen in een vaas. Heel mooi zijn combinaties met bloesemtakken, ranonkels en hyacinten. Zet je tulpen en narcissen bij elkaar? Let dan op: de stelen van de narcis scheiden een soort slijm af, dat andere bloemen sneller laat uitbloeien. Dat kun je tegengaan door de narcissen eerst een dagje in een eigen vaas te zetten. Snijd daarna de stelen opnieuw af (er komt geen nieuw slijm meer) en voeg ze bij de tulpen. En hoe koeler in huis, hoe langer je geniet van tulpen!

tulp
tulp
Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Bron en fotocredits: Tulpentijd.nl