Beschut genieten onder een veranda

2020 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar. Meer en meer gedwongen thuis en hopelijk ook meer genieten in je eigen tuin. En met alle zonrecords die dit jaar ook weer gebroken werden, is het hebben van een beschut plekje in de schaduw dan wel zo fijn. Bijvoorbeeld onder je eigen veranda!

Het weer in 2020

2020 was niet alleen door corona een bijzonder jaar. Ook het weer zorgde er voor dat we 2020 een uitzonderlijk jaar kunnen noemen. Zowel qua warmte als qua zonuren zijn er – sinds het weer in 1901 wordt gemeten – weer volop records gebroken. Qua zon staat Nederland in 2020 op de derde plaats met gemiddeld meer dan 2000 uur zon.

Zonkracht

De zonkracht die wij te verduren krijgen, neemt dus elk jaar maar toe. En teveel UV-straling – dat weet iedereen – is voor niemands huid goed. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.

Je kan dus soms beter even wat meer de schaduw opzoeken. Bijvoorbeeld in het begin van het seizoen bij de eerste zonnestralen als je huid nog niet de kans heeft gehad om te ‘wennen’ aan de zon. Maar ook juist in de zomer tussen 12 en 15 uur – als de uv-straling op zijn sterkst is – kun je beter even wat beschutting op zoeken.

Schaduw onder de veranda

Zelf hou ik sowieso meer van schaduw dan van de zon. Dat wil zeggen, ik vind het heerlijk om buiten in de zon te werken en te lopen, maar echt zo pal in de zon gaat zitten of liggen. Nee … dank je. Dat is echt totaal niets voor mij. Ik kan ook echt niet op een handdoekje op het strand liggen. Dat ligt altijd waardeloos, heb er geen geduld voor en vind het snel te warm.

Liever na lekker in de tuin gewerkt te hebben dus onder mijn platanen uitrusten. Die vangen het zonlicht mooi op en laten kleine stralen er zo nu en dan subtiel doorheen vallen. Of ik zit onder mijn overkapping met druiven. Ook mooi. Maar of je onder een een begroeide pergola, een veranda of je parasol gaat zitten, de volle zon is met de huidige zonkracht echt voor niemand goed.

Veranda

Zoek dus beschutting. En dat kan ook heerlijk onder je eigen veranda. Wat een mooie toevoeging aan je tuin is dat! Deze bouw je meestal direct aan je huis, maar het kan natuurlijk ook aan een schuur bijvoorbeeld als je die hebt. Er zijn veel mogelijkheden. Zo zijn er houten veranda’s die je tuin een warme nostalgische en fijne sfeer geven. Maar is dat niet wat bij jouw stijl past? Kies dan voor een aluminium exemplaar die beter bij in een strakke en moderne tuin tot zijn recht komt.

Veranda’s van www.veranda.nl

Winters genieten

En natuurlijk kun je niet alleen in de zomer van je overkapping genieten. Ook als het regent, waait, sneeuwt of stormt, zit je er met een veranda beschut bij en kun je toch even lekker die frisse neus buiten halen. In je eigen tuin!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Dit artikel is gesponsord. Fotocredits: Tuinblogger, Ksenia Makagonova, Albrecht Fietz en Antonios Ntoumas