gelderse-roos

Gelderse Roos: rode trosjes geluk in de winter

gelderse-roos

De Gelderse roos (Viburnum opulus) is een kleine boom of struik die overal in Nederland te vinden is. In parken, plantsoenen, aan de randen van bossen en in tuinen. Een inheemse struik dus, die hier echt thuis hoort en misschien heb jij er in je tuin ook nog een plek voor. Ze worden zo’n 3 à 4 meter hoog en ik heb ze in een wat wildere border aan de buitenrand van de tuin gezet.

Gelderse Roos is geen roos!

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden is het helemaal geen ‘roos‘. De bloemen lijken meer op een scherm-hortensia en het blad op dat van een (veld)esdoorn. Waar het Gelderse van de struik in zit, is mij ook niet helemaal duidelijk. Belangrijk is dat een Gelderse Roos sterk en goed winterhard is. Het liefst staat hij op een zonnige plek in vochtige en voedzame grond.

Bloemen fris en wit

In mei/juni bloeit de struik kort met prachtig fris witte platte bloemen. De bloem wordt eigenlijk gevormd door twee soorten bloemetjes. In het midden zitten de kleine groen-witte vruchtbare bloemen, aan de rand grotere witte onvruchtbare bloemen die als een reclamebord alleen tot doel hebben insecten aan te trekken. Prachtig!

Bessen tot ver in de winter

Na de bloei verschijnen dan in de herfst de dieprode vruchten. De bessen zijn giftig én bitter (schijnt, ik heb ze nog nooit geproefd) en om die reden worden ze door vogels dan ook niet erg gewaardeerd. Tot ver in de winter blijven de besjes daardoor aan de kale struiken hangen.

Kijk, en dat is voor ons dan weer een voordeel. Want in de verder overwegend kleurloze wintertuin zijn deze besjes van de Gelderse Roos natuurlijk een schitterend gezicht. Wat je noemt “rode trosjes geluk“. Pas als het echt goed heeft gevroren wagen alsnog een paar vogels (lijsters en pestvogels) zich aan de bessen.

Maar tot die tijd kan ik er van genieten !

Tuinblog