Sedumdak als je voor duurzaam gaat

Lang lang geleden voer ik in het krekengebied van de Loosdrechtse Plassen toen ik een vakantiehuisje met een dak vol gras zag. Ik herinner mij hoe raar we dat toen vonden. Wie doet nou zoiets? Inmiddels meer dan 30 jaar verder is het niets bijzonders meer als je je schuur of zelfs je hele huis bedekt met groen. Ook in openbare ruimten, bijvoorbeeld op alle bushokjes in Utrecht, zie je tegenwoordig een groen sedumdak steeds vaker liggen. En dat is niet voor niets, het isoleert als de beste, is goed voor de natuur en ziet er ook nog eens sfeervol uit.

Waarom een sedumdak?

Een sedum dakbedekking, de naam zegt het al, is een dak vol sedum. Er zijn ook andere groene daken, maar een sedumdak is een dun groen dak vol sterke sedumplantjes, ook wel vetplantjes genoemd. Sedumplanten kunnen goed tegen extreme hitte (net al mijn tuinfavoriet phlomis en rozemarijn bijvoorbeeld) en droogte én kunnen aan de andere kant juist ook weer goed tegen veel regen (mits dat wel goed wordt afgevoerd, want van permanent in het water staan houden ze ook weer niet). De plantjes verminderen de CO2 uitstoot en halen vervuilende stoffen uit de lucht.

Je dak wordt goed geïsoleerd waardoor je niet alleen minder energie verbruikt, maar waardoor je ook minder geluid van buiten hoort. En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn: je helpt er bovendien heel veel insecten aan een fijne leefruimte.

Aanleg van je groene dak

Als je graag een sedumdak wilt, kun je dat laten aanleggen of zelf doen. Er komt wel iets meer bij kijken dan alleen het neerleggen van de planten natuurlijk. De ondergrond moet goed zijn opgebouwd (denk aan substraat, grond of een drainagemat) en om te beginnen moet je dak het gewicht per m2 wel kunnen dragen. Maar als je een beetje handig bent, is het zelf zeker wel te doen. Online vind je volop instructies. En er zijn ook innovaties die het zelf leggen ook makkelijker maken. Zoals het gebruik van sedumdak cassettes.

Sedumdak cassettes

Een sedumdak cassette is een soort ondiepe plantenbak die uit verschillende lagen bestaat, waarvan de bovenste laag bestaat uit vetplantjes. Deze vetplantjes zijn al goed geworteld en vormen daardoor een instant groene dakbedekking. De sedumdak cassettes klik je aan elkaar vast, waardoor ze als puzzelstukken in elkaar vallen.

Los vetplantjes kiezen voor kleine schuur?

Kant- en klare sedumcassettes of sedummatten zijn dus erg praktisch om je groene dak te maken. Er zitten combinaties van planten in die goed samengaan en die qua uiterlijk een mooi contrast met elkaar vormen omdat ze op verschillende tijden bloeien. Maar vind je het als tuinfan nou leuker om zelf plantjes online of in een tuincentrum te kopen, dat kan. Er zijn meer dan 250 soorten sedumplanten om naar eigen inzicht combineren.

Je hebt de keuze uit laagblijvende, middelhoge of hoge soorten. Hoe hoger de plant hoe dikker vaak ook de laag is die je eronder nodig hebt. Hieronder een aantal lage klein blijvende soorten ( vijf of tien centimeter hoog) die geschikt zijn voor de allerkleinste groene daken, zoals je tuinschuurtje bijvoorbeeld.

  • Sedum acre (Muurpeper)
  • Sedum album (Wit vetkruid)
  • Sedum hispanicum (Spaans vetkruid)
  • Sedum kamtschaticum
  • Sedum floriferum

Subsidie voor je sedumdak

Veel gemeentes, waterschappen en provincies bieden subsidie aan voor de aanleg van een groen dak. De subsidie kan oplopen tot wel € 40,- per m2. Dus dat tikt lekker aan. De voorwaarden voor subsidie verschillen wel per gemeente, waterschap of provincie. Check dus je website van je eigen gemeente of kijk op energiesubsidiewijzer.nl of er andere mogelijkheden zijn om je groene dak voor een gunstig bedrag aan te schaffen.

Geen dak? geen nood!

En heb je nou geen dak om Sedum kwijt te kunnen? Zet er dan een paar in een lage plantenbak of zoals hieronder in een oude vuurkorf, een klein laagje grond erin, heel veel grind erop en omheen en genieten maar!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger