Hek-tuinblogger-tuinblog-gaas-kastanjepalen

Tijd voor een nieuw hek!

Om onze tuin stond al jaren geen hek meer. Kinderen, huisdieren en ‘wilde‘ dieren (zoals hazen en konijnen) springen hier vanuit de weilanden vrolijk heen en weer van de ene tuin naar de andere. Echter, met de komst van nieuwe bewoners in de vorm van wat jonge jachthonden aan de ene kant én loslopende kippen aan de andere, leek het ons toch beter om na al die jaren toch maar eens een hek te plaatsen. Aan de slag dus!

Hek in landelijke sfeer

Het nieuwe hek dat wij kozen past echt bij de omgeving waar we wonen. Een landelijk hek van mooie kastanjepalen en grof gaas dat de honden en kippen zal scheiden. Met grondboor en houten paalhamer zitten de palen er in het eerste stuk nu mooi in. Zodra de sneeuw weg is, gaan we met het achterste stuk aan de slag. En dan kunnen onze kipjes lekker door de hele tuin loslopen!

Zo kies je een schutting

Voor onze tuin is een laag hek van kastanjepalen met gaas dus voldoende. Maar heb je nu een wat kleinere tuin en gaat het, behalve om het in je tuin houden van bijvoorbeeld dieren, vooral ook om het krijgen van privacy in je tuin? Dan is natuurlijk een wat hogere schutting de meest logische optie. Om de juiste schutting te kiezen, stel je je zelf eerst vier vragen:

  • Kies je een kant- en klaar tuinscherm, bouw je iets van losse schuttingplanken of gebruik je Zweeds Rabat? Zweeds Rabat is de benaming van een bepaald profiel waarmee je planken over elkaar heen kan ‘potdekselen‘. Hier een handig overzicht van meer van dergelijke houten profielen.
  • Plaats je de planken horizontaal of verticaal? Zelf vind ik een verticale schutting met planken over de palen heen superstrak en je tuin lijkt er ook nog groter door. Het kost je wel iets meer planken omdat de planken circa 2-3 cm uit elkaar moeten om geen doorkijk te krijgen.
  • Welke houtsoort kies je? Tropisch hardhout is duurder, maar gaat langer mee. De zachte houtsoorten (grenen, vuren of lariks hout) hebben wat mij betreft een meer landelijke stoere uitstraling. Wil niet van die dunne hekjes van de bouwmarkt, maar een mooier stijlvoller dik tuinhek? Kies dan bijvoorbeeld voor massieve bankirai hardhouten tuinhekken (48mm) die je tussen geschaafde bankirai palen van 7×7 cm plaatst.

Let op de regels!

Voor het neerzetten van een schutting of hek zijn er natuurlijk wel regels. Ken jij ze? Nee? Hou je buren te vriend en lees dan mijn tuinblog nog even Zo plaats je een schutting volgens de regels

Zelf je hek of schutting plaatsen

Dat kan makkelijk! Het is echt geen rocket-science, en steeds als je langs je eigen bouwwerk loopt, kun je trots zijn op wat je hebt gemaakt. Het geeft altijd zoveel meer voldoening als je iets zelf doet dan wanneer je ‘even een mannetje‘ belt. Want los van dat dat veel geld kost, dat is tegenwoordig in tijden van schaarste ook niet zo eenvoudig meer.

Wij doen dus ook bijna alle tuinklussen hier zelf. Zeker nu je tegenwoordig zo duidelijk in filmpjes uitleg kan krijgen over de uitvoering. Als ik er niet uitkom, bekijk ik op youtube filmpjes waar tuinklussen stap voor stap worden uitgelegd. Wil je na het kiezen van je schutting weten hoe je e.e.a. het beste monteert? Bekijk dan bijvoorbeeld deze video’s over het plaatsen van een schutting.

Schutting hout en meer ….

Hout voor je hek of schutting kun je online bestellen bij Gadero, een online houthandel met een groot assortiment tuinhout: van bielzen tot mooie kastanje-hekken en meer  Hoeveel je nodig hebt, bereken je met hun handige rekentool. Gelijk even de bevestigingsmiddelen mee bestellen en klaar is kees. Weer een excuus minder om je klus uit te stellen.

Succes met je hek !

Redactie Tuinblogger