Vuurtje-as-op-tuin-tuinblog

Stoken start met een goede haardhout opslag

Niets mooier dan na een buiten-tuindag met zijn allen even rond een vuurtje de dag afsluiten voor we gaan eten. Of het nou zomer of winter is, eigenlijk weerhoudt alleen de regen ons van het bouwen van een mooi vuurtje. In deze tuinblog meer over mooie vuurtjes, verantwoord stoken én sfeervolle haardhout opslag.

Tuinblogger-kasje-haag-gezellig-vuur

Sfeervol hout gebruiken

Want dat vuur sfeer brengt weet iedereen. Je gedachten laten gaan, in de vlammen staren en gewoon even niets zeggen. Geen telefoon, geen tekst, geen beeld. Gewoon even ‘zijn’ in de sfeer van het moment.

En niet alleen buiten, ook binnen worden er heel wat vuurtjes opgestookt. Wist je dat er in Nederland bijna 1 miljoen houtkachels en -haarden zijn die woningen verwarmen? En zelfs als je niet echt stookt ziet alleen het neerzetten- of leggen van wat blokken hout er binnen of buiten ook al heel sfeervol uit. Zo maakte ik zelf ooit deze haard van oude pallets voor binnen.

Verantwoord hout stoken

Dus ja, gezellig. Een vuurtje. Maar niet iedereen is daar blij mee. En steeds minder mensen lijkt het soms. Het moet dan ook wel op een goede manier gebeuren zodat de uitstoot van rook, roet, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen (emissies) beperkt blijft. Staatsbosbeheer heeft op zijn site een paar mooie tips gezet om efficiënt hout in de houtkachel of open haard te stoken. Ik deel ze graag even met je:

Tips van staatsbosbeheer

  • Stook alleen gedroogd hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
  • Gebruik nooit geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
  • Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is (onvolledig). Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
  • Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.

Rookontwikkeling haardhout

Neem die tips ter harte beste lezer, want het is niet echt gezond die rook. Zo dacht mijn man ooit dat het handig was om een oude harde schijf ‘even’ te wissen in het vuur. Niet zo slim dus. De felle kleur blauw die toen oplichtte, had ik nog nooit gezien. Dat zag er niet heel gezond uit. Alleen nog maar schoon en droog hout dus in die korf voor ons.

Droog, droger, droogst

Vooral dus ook goed droog hout gebruiken dus! Een goede haardhout opslag is daarvoor belangrijk. Een leuke plek om je hout op te bergen, zorgt niet alleen voor sfeer, het zorgt er vooral dus ook voor dat je hout mooi droog blijft, niet gaat schimmelen en daardoor lekker opstookt. Want van nat hout in je haard wordt dus niemand blij. Zeker ook je buren niet ?.

Bewaren van je haardhout

Je kan zelf hele leuke dingen hiervoor maken. Voor binnen én buiten. Kijk maar eens op pinterest en ga aan de slag. Ben je nou niet zo’n dhz-er maar wil je toch een praktische maar vooral ook mooie plek om je haardhout op te slaan. Online vind je veel moois en ja dan ben je natuurlijk zo klaar!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger