Stoepplantjes, laat je oog er eens op vallen!

Dat is leuk! De Leidse Hortus Botanicus maakt met het citizen science project ‘ Stoepplantjes ‘ meer mensen enthousiast voor wilde planten in Nederland. Er is een leuk nieuw boek over verschenen. Want hoe vaak lopen we niet achteloos langs dit ‘onkruid’? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers.

Duurzame plantjes

Juist omdat ze spontaan gekomen zijn, zijn de wilde planten die in onze versteende omgeving groeien duurzaam. Ze kunnen tegen het stadsklimaat en gedijen goed bij klimaatsveranderingen. In onderhoud kosten ze weinig: je hoeft ze geen water te geven en niet tegen ongedierte te bespuiten. Bovendien bieden ze gratis voedsel en een schuilplaats aan bestuivers en andere insecten en nestmateriaal en zaadjes voor vogels.

Minigids helpt beginner

Minigids Stoepplantjes‘ is ideaal voor beginners voor een wandeling door de stad of je wijk. Want met deze zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen. In de stad groeien er meer. Wat er precies staat, verschilt per plek, plaats en regio.

Botanische tuin Leiden

Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland (gesticht in 1590). De Leidse Hortus hoopt met het citizen science project ‘ Stoepplantjes ‘ meer mensen enthousiast voor wilde planten in Nederland te maken.

De magie van deze plantjes is dat ze juist niét ‘bijzonder’ zijn, totdat je op gaat letten hoeveel het er zijn en wat hun stille waarde is.

Leuke kalender gratis downloaden

Op www.stoepplantjes.nl lees je nog veel meer over de activiteiten van dit project in de hortus. Je vindt er ook een prachtige stoepplantjes kalender die je er gratis kan downloaden. En je leest meer over allerlei activiteiten. Van botanisch stoepkrijten tot onderzoek.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Foto door Markus Spiske via Pexels