Konijn houden in je tuin

Een konijn is geliefd als huisdier. Ze zien er dan ook schattig, aaibaar en pluizig uit. Maar wist je dat de meeste konijnen helemaal geen schootdieren dieren zijn. Ze willen eigenlijk niet opgepakt en vastgehouden worden. Konijnen zijn namelijk prooidieren. Zelf hebben wij geen konijnen, maar wel kippen. En die, maar dat zijn vast uitzonderingen, willen wel graag opgepakt worden 🙂 Overweeg je de aanschaf van een konijn en wil je die in je tuin huisvesten? Lees dan verder.

Buitenverblijf moet ruim genoeg zijn

Wit konijntje in het gras.

Konijnen hebben genoeg ruimte nodig. Een buitenverblijf dient ruim genoeg te zijn om een goed welzijn te waarborgen. Dit betekent dat de ren groot genoeg moet zijn om te kunnen rennen. Het binnen verblijf moet beschutting geven tegen slecht weer. Het moet dus water- en winddicht zijn. Konijnen kunnen in de winter buiten zijn als de ruimte in ieder geval vorstvrij is. Met voldoende stro of hooi kan het konijn zich warm houden. Een aparte toiletruimte is wel noodzakelijk. Konijnen zijn schone dieren.

Maak een ren groot genoeg: een konijn moet namelijk wel kunnen rennen! En het liefst samen met een vriendje, want één konijn is geen konijn 🙂

Grootte van het nachthok

Omdat konijnen groepsdieren zijn is het beter voor een konijn om er minimaal twee te nemen. De grootte van het buitenverblijf hangt sterk af van het ras. Er zijn tenslotte kleine en grote konijnen. Het nachthok dient in ieder geval groot genoeg zijn zodat konijnen gemakkelijk kunnen liggen en genoeg ruimte hebben om een beetje apart te kunnen liggen. De ruimte dient afgescheiden te zijn zodat het een veilige omgeving is.

Vezelrijke voeding

Een konijn is een planteneter. Vezelrijke voeding zit vooral in hooi. Stro bevat ook vezels maar is minder voedzaam. Bedenk dat niet elke groente geschikt is. Het beste is hooi gecombineerd met hardvoer. Biks zijn een goede keuze. Het zijn samengestelde brokken met de noodzakelijke voedingsstoffen. Vuistregel is dagelijks 20 gram per kilogewicht van het konijn. Een konijn dient onbeperkt te kunnen drinken. Dagelijks dient het water dan ook ververst worden.

Een goedkoop konijnenhok is meestal van kunststof en vooral bedoeld voor binnen. Een goed en ruim konijnenhok gemaakt van duurzaam hout kost nieuw ongeveer 120 euro afhankelijk van de grootte. De handige doe-het-zelver maakt een houten buitenverblijf zelf met een ontwerp wat op internet te vinden is.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Photo’s by Louis Z S and Satyabrata sm