schutting tussen tuin van jou en de buren

Welke schutting kies jij?

Ben je op zoek naar een schutting, maar weet je nog niet welke? Er is meer mogelijk dan je denkt. Uiteraard kun je kiezen voor de klassieke houten schutting, maar er zijn nog meer opties. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van de verschillende soorten schuttingen.

De klassieke houten schutting

De houten schutting is een echte klassieker. Niet zo gek, want hout is een veelzijdig materiaal en ideaal voor schuttingen. Het geeft je tuin een natuurlijke uitstraling en het is gemakkelijk te bewerken. Wanneer je kiest voor volledig houten tuinschuttingen, moet je er wel rekening mee houden dat het wat onderhoud vereist.

Een houten schutting moet regelmatig gelakt of gebeitst worden. Bovendien kan er wat groene aanslag op komen, die je moet verwijderen om de schutting stabiel te houden. Daar komt wel bij dat zo’n schutting echt in iedere tuin past.

Betonschuttingen

Als je een wat robuustere look en robuuster materiaal zoekt, kun je kiezen voor beton. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een betonschutting compleet van beton gemaakt. Dat kan in allerlei kleuren en texturen. Je denkt misschien al snel aan grijs, maar andere kleuren zijn ook mogelijk. Het grote voordeel van beton is dat het extreem stevig is en ook wel tegen een stootje kan.

Ook qua levensduur is een betonschutting een goede keus. Deze gaat met gemak veertig jaar mee. Het nadeel is dan weer wel dat een betonschutting prijzer is dan een houten schutting.

Hout-betonschuttingen

Kun je niet kiezen tussen hout en beton? Mix en match het dan. Je krijgt de stevigheid van een betonnen schutting, maar de charme van een houten schutting. Een beton hout schutting wordt in steeds meer tuinen in Nederland geplaatst. De steunpalen en het onderstel van de schutting bestaan uit beton, maar de tussenschotten zijn gemaakt van hout.

De schuttingen gaan daardoor wat langer mee. Natuurlijk moet je het houten gedeelte wel onderhouden. De prijs ervan is een gulden middenweg tussen hout- en betonschuttingen. Je krijgt het beste van beide werelden!

Bamboeschuttingen

Een enorm duurzaam materiaal, dat prachtig staat in de meeste tuinen: bamboe. Hiermee creëer je echt een natuurlijke uitstraling in je tuin. Het materiaal is volledig natuurlijk, zorgt voor een goede beschutting én je helpt de aarde ermee. Bamboe groeit namelijk enorm snel weer aan.

Als je bijvoorbeeld een Japanse tuin hebt, of een tuin met veel groen in het algemeen, is een bamboeschutting een prima keus. Bamboe vergt alleen wel wat onderhoud. Na een paar jaar kan het verkleuren door aanslag. Maar met wat liefde en geduld, kun je er werkelijk jaren van genieten.

Beschutte groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger
Deze blog bevat gesponsorde elementen
Photocredits: Tuinblogger, Maksim Shutov, Minh Trí