magnolia

Magnolia’s: zo kun je ze het beste snoeien en verzorgen!

Ben je van plan om magnolia’s in je tuin te zetten? Dan wil je natuurlijk wel weten hoe je deze het beste kan verzorgen en snoeien, zodat ze lang mooi blijven. De bomen zijn er in diverse soorten en geven prachtige bloemen die iedere tuin sieren. Sommige magnolia’s hebben bloemen die wat weg hebben van tulpen. Magnolia’s bloeien in het voorjaar, en geven meestal witte, roze of paarse bloemen in het voorjaar. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het verzorgen van jouw magnolia’s!

Het planten van de magnolia

Als je een magnolia gaat planten, doe dit dan het liefst op een plek waar veel zon komt. Deze planten hebben namelijk veel zonlicht nodig om goed te groeien. Een plek met halfschaduw is ook goed, zolang de plant maar genoeg zon krijgt. De struik houdt niet van wind, dus let er op dat je hem op een plek plant waar hij uit de wind staat, ook als hij is gegroeid. Een plek in het noordoosten van de tuin kun je het beste vermijden. Magnolia’s hebben grond nodig die genoeg water doorlaat. Voldoet jouw grond hier niet aan, dan kunnen de wortels van de plant gaan rotten. De grond mag wel zuur zijn, maar bevat het liefst niet te veel kalk. De knoppen van de magnolia zijn gevoelig voor nachtvorst, wat soms onhandig is aangezien sommige soorten al vroeg in het voorjaar in bloei gaan. 

Het verzorgen van de magnolia

Aangezien magnolia’s gevoelig kunnen zijn voor vorst, is het belangrijk dat je de struiken beschermt tegen nachtvorst als dit nodig is. Verder heeft een magnolia relatief weinig verzorging nodig en is het een onderhoudsvriendelijke plant voor in je tuin. Wel kun je jaarlijks een beetje tuinturf of zelfgemaakte compost rondom de plant strooien. Boompalen zijn ook aan te raden, aangezien je hiermee de minder stevige wortels kunt beschermen. Magnolia’s hebben niet snel last van ziektes of parasieten, dus ook als je minder groene vingers hebt kun je deze plant makkelijk mooi houden. Het is ook niet noodzakelijk om de struik te snoeien. Wil je dit toch doen, dan moet je opletten wanneer je dit doet. De beste tijd om te snoeien hangt af van de soort magnolia’s die je hebt. Over het algemeen is het goed om direct na de bloei te snoeien, maar dit geldt niet voor alle soorten. Er ontstaan dan weer nieuwe scheuten, die je eventueel later nog kunt verwijderen of inkorten als je dat wil. 

Voor wie is deze plant geschikt?

Ben je nog geen gevorderde tuinier? Dan is de magnolia een ideale plant voor jou. Dit komt met name doordat hij erg onderhoudsvriendelijk is en niet snel last heeft van ziektes of parasieten. Hierdoor zijn er maar weinig dingen waar je rekening mee hoeft te houden. Het enige dat belangrijk is, is dat je de struik op de juiste plek plant!

De soort op de foto’s is de Magnolia x brookynensis ‘Woodsman’.