Moestuinieren; hoe richt je je tuin in?

Moestuinieren; hoe richt je je tuin in?

Wanneer je wit beginnen met een (kleine) moestuin in je tuin, is het goed om eerst een tuinontwerp te maken. Je wilt namelijk weten wat het beste plekje is voor je moestuin, zodat je gewassen het best kunnen groeien. Bovendien weet je dan ook meteen waar je ruimte over hebt voor planten, bomen en je tuinset. In dit artikel lees je er alles over.

Bepaal de standplaats van je moestuin

Ten eerste is het goed om te bepalen waar je moestuin komt. Over het algemeen is de beste plek in je tuin voor een moestuin daar waar de zon het meeste schijnt. Een moestuin in de schaduw kan zeker ook, maar dan heb je een beperkte keus uit gewassen. Sla doet het bijvoorbeeld juist goed in de schaduw. Je kunt een schematische tekening maken van de tuin. Noteer hierbij ook de oppervlaktes. Bekijk waar je gedurende dag de meeste zonuren hebt en waar de meeste schaduw is. Ook kun je grond afbakenen waar zeker geen moestuin kan komen, bijvoorbeeld wanneer je een tuinhuis hebt staan. 

De moestuinbak

Een houten moestuinbak is een ideaal hulpmiddel als je wilt beginnen met het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden. Een handige tip is om een moestuinbak op wieltjes te laten maken, zodat je de bak makkelijk kunt verrijden. Let er op dat de moestuinbak diep genoeg is voor de gewassen die je wilt kweken. Sommige groenten wortelen namelijk dieper dan andere soorten, zoals komkommers en tomaten. Je kunt moestuinbakken vaak op maat laten maken, zodat ze precies in jouw tuin passen. Natuurlijk kun je ook zelf een moestuinbak maken. Je hebt hier geschikt hout voor nodig, zodat de moestuinbak jarenlang mee kan gaan. 

Wat kun je kweken in de moestuinbakken?

Wanneer je de plaats van je moestuinbak hebt bepaald en de moestuinbak hebt geplaatst, wordt het tijd om te bepalen wat je wilt gaan kweken. Dit is dus afhankelijk van de hoeveelheid zon en schaduw op de gekozen plaats en ook de diepte van de moestuinbak is hiervoor bepalend. Over het algemeen zijn moestuinbakken diep genoeg om zelfs gewortelde groentes te kunnen kweken, zoals wortels en lente-ui. Over het algemeen kiezen mensen voor courgettes, komkommers, tomaten, paprika’s en sla. Ook kruiden kun je prima zelf kweken in een moestuinbak. Mediterrane kruiden kunnen goed tegen de zon, waar kruiden als peterselie, munt en bieslook graag in de schaduw staan.