Geef je tuin een opvallende make-over met tuinschermen

Geef je tuin een opvallende make-over met tuinschermen

Ga je je tuin opknappen? Dat is vaak een flinke klus. Een tuin bij een nieuwbouwwoning wordt doorgaans ‘kaal’ opgeleverd, maar je kunt natuurlijk ook aan de slag gaan in je tuin, bij een bestaand huis, die je naar je eigen wensen wilt aanpassen. Het is belangrijk om hiervoor een goede planning en kostenraming te maken. Het fijne van een tuin renoveren is dat je dit over het algemeen prima in etappes kunt doen. Het gaat immers niet om een woonkamer die je zo snel mogelijk op orde moet hebben omdat je er weer gebruik van wilt kunnen maken. Je tuin opknappen doe je bij voorkeur in het voorjaar. Zodra het niet meer vriest kun je probleemloos de grond in voor het planten van struiken of bomen en voor het zetten van een schutting.

Welke tuinafscheiding is duurzaam?

Duurzaamheid is een woord dat bij klussen al snel aan de orde komt. Je wilt geen materialen gebruiken die binnen 5 jaar aan vervanging toe zijn. Kies daarom voor geïmpregneerde tuinschermen of geïmpregneerde palen en planken om een schutting van te bouwen. Deze bewerk je na het plaatsen met beits om het hout tegen de invloeden van temperatuurverschillen en vocht te beschermen. Let er bij het plaatsen van een schutting op dat je deze niet te hoog maakt. Gemeenten hanteren regels voor de hoogte van tuinafscheidingen. Deze kun je vinden op de website van de gemeente waar je woont. Als je de schutting samen met de naaste buren plaatst dan kun je deze op de erfgrens plaatsen. Kom je niet tot overeenstemming met de buren, zorg er dan voor dat de schutting of tuinhaag volledig op je eigen grond staat. Dit voorkomt mogelijke discussies.

Verschillende soorten tuinschermen

Tuinschermen kun je kopen in verschillende kleuren en afmetingen. Zo kun je kiezen voor een tuinscherm waarmee je volledige privacy hebt in de tuin. Ga je goed met de buren om dan kun je bijvoorbeeld ook een lager deel plaatsen zodat er een praatje gemaakt kan worden. Er zijn tuinschermen met horizontale en verticale planken. Wil je voorkomen dat je kind of je kat over de schutting klimt dan kies je voor verticale planken. Dit maakt je tuin ook minder makkelijk toegankelijk voor inbrekers. Plaats je ook een tuinpoort in de tuinafscherming? Voorzie die van een deugdelijk cilinderslot zodat je de poort op slot kunt doen als je niet thuis bent of ’s nachts.

Een terras aanleggen

Bij een mooie tuin hoort natuurlijk ook een mooi terras. De materialen daarvoor bestel je online bij Buitengoed.nl. Je kunt een terras aanleggen met vlonders. Het voordeel daarvan is dat regenwater gemakkelijk tussen de planken door kan wegstromen. Groene aanslag kun je verwijderen met een hogedrukreiniger of met een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel zoals groene zeep of schoonmaakazijn. Je kunt het terras verder aankleden met een overkapping. Die zorgt ervoor dat je meer beschut zit en op die manier al vanaf het vroege voorjaar lekker buiten kunt zitten. Het hout voor een overkapping kun je ook online bestellen.

Redactie Tuinblogger