Veilig zelf je bomen snoeien

Veilig zelf je bomen snoeien

De zomer is geweest, de herfst en winter komen er aan en de bomen zijn weer kaal. Voor de één de mooiste tijd van het jaar, voor de ander is het weer even wennen. Voor iedereen met bomen geldt dat dit het moment is om te beginnen met snoeien. Om wildgroei te voorkomen en de gezondheid van je bomen te bevorderen is het aan te raden om hier in ieder geval elk jaar aandacht aan te besteden. Schat in welke boom gesnoeid kan worden en ga aan de slag. Deze blog is speciaal voor mensen met bomen in de tuin die regelmatig gesnoeid moeten worden, herken je je hierin? Lees dan snel verder.

Welke bomen kan je snoeien

Als tuinliefhebber weet je vast waarom jaarlijks snoeien aan te raden is. Het draagt bij aan de gezondheid van de boom, het zorgt voor veiligheid en je kan zelf invloed uitoefenen op het aanzicht van je tuin. Niet alle bomen hebben dezelfde aandacht nodig. Sommige bomen profiteren van jaarlijkse snoei, terwijl andere met minder frequente ingrepen kunnen volstaan. Appel- en perenbomen profiteren van jaarlijkse snoei om een sterke structuur te ontwikkelen, de fruitproductie te verhogen en ziekten te beheersen. De winter of vroege lente, voordat de knoppen zwellen, is de beste tijd om te snoeien. Jaarlijkse snoei is broodnodig voor pruimenbomen om vruchtdragende sporen te behouden en om de boom open en luchtig te houden, wat helpt bij het voorkomen van ziekten. Zoete kersenbomen hebben jaarlijkse snoei nodig om de vorm te behouden en de fruitproductie te stimuleren, terwijl zure kersen minder vaak gesnoeid kunnen worden. Japanse esdoorns profiteren van jaarlijkse snoei om dode of overlappende takken te verwijderen en om de gewenste vorm te behouden. Hoewel magnolia’s niet veel snoei vereisen, kan een jaarlijkse lichte snoei helpen om de vorm te verbeteren en beschadigde takken te verwijderen. Voor loofbomen als de eik, els of berk is jaarlijks snoeien niet nodig. 

Benodigd materiaal

Goed gereedschap is een must, dat is het halve werk.  De snoeischaar en takkenschaar mogen niet ontbreken, een verscheidenheid aan zagen zoals de snoeizaag, kettingzaag en stokzaag zijn nodig maar ook materialen om op hoogte te werken heb je nodig om veilig te kunnen snoeien. De reformladder helpt je om op hoogte te snoeien, maar een rolsteiger is handig voor het snoeien van de haag. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te beschermen, je werkt vaak op hoogte met scherpe gereedschappen. Een veiligheidshelm beschermt het hoofd tegen vallende takken en ander puin. Een goede veiligheidsbril voorkomt dat zaagsel en kleine deeltjes in de ogen komen. Gehoorbescherming is noodzakelijk bij het gebruik van luidruchtig gereedschap zoals kettingzagen. Werkhandschoenen beschermen de handen tegen snijwonden en schrammen en bieden een betere grip op het gereedschap. En last but not least de veiligheidsschoenen voorzien van stalen neuzen om de voeten te beschermen en met een antislipzool voor een stabiele stand.

Vraag hulp

Werk nooit alleen, het is altijd verstandiger om samen met iemand te werken. Een partner kan helpen met het vasthouden van de ladder en als spotter fungeren om ervoor te zorgen dat de omgeving veilig blijft. Controleer de omgeving op obstakels zoals elektriciteitslijnen, andere bomen of structuren die in de weg kunnen staan. Als je een ladder moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze stabiel en stevig is. Plaats de ladder zodanig dat je niet te ver hoeft te reiken terwijl je snoeit en vraag iemand die de ladder stevig voor je vasthoudt.